Levi’s 501, Marshall och 4 andra lyckade relanseringar vi minns

Commodore 64, Marshall Stanmore och bandet The Who live under 60-talet.

Det var bättre förr. Eller? Café listar sex ovanligt lyckade relanseringar – från rallyvinnare till rockstjärneförstärkare.

Kristofer Steneberg | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-02-14 12:32  |  Lästid: 4 minuter

Spelen vi spelade, maten vi åt, musiken vi lyssnade på. Nostalgitrippen är ett perfekt sätt för mode- och livsstilsföretagen att möta jakten på mening och autenticitet. Minnen av en bättre tid eller i alla fall bilden av att det var bättre förr. Engagemanget i sociala medier ökar med en historia att berätta. Bolagen behöver inte ens vara särskilt gamla för att använda greppet. Spotify har gjort det i sin kampanj Neverending 80s. Modevarumärket A Day’s March tog tillbaka Owe Gustafsons Fem myror-elefant från 1970-talet. Men vilka har gjort det bäst? Café har valt ut några exempel.

1. Ljudvärstingen

1). Marshall JTM förstärkare (1962)

2). Marshall Stanmore (2014)

Egentligen inte en relansering i ordets rätta bemärkelse men kvalificerar ändå med sin tydliga referens till 1960-­talets ikoniska förstärkare som gjorde sin entré på rockscener och aldrig egentligen försvunnit därifrån. Svenska Urbanears var med sin Marshall Stanmore tidiga i att haka på trenden för flyttbara högtalare som fyller en liten lägenhet eller ett rum med musik från mobiltelefonen. En ännu mer portabel version släpptes 2019 med laddbart batteri och kraftigare ljud. 

2. Mini-vinnare

1). Mini Cooper (1961)

2). Mini Cooper (2000)

Första gången som Mini Cooper dök upp på film var 1964 i den andra Rosa Pantern-filmen. Efter att ha vunnit Monte Carlo-rallyt flera gånger blev bilen filmkändis igen i The Italian job. En popkulturell ikon som 1999 fick en helt ny kostym som passade samtiden perfekt. Med körglädje och personaliseringsmöjligheter hakade den på trenden med mindre, bränslesnålare fordon och lägre vikt och blev ett slags urban accessoar för lyckade personer i det nya millenniet.

3. Mobilundret

1). Motorola Razr (2004)

2). Motorola Razr (2020)

Motorola Razr är en av de mest ikoniska telefonerna pre smartphones. Med sin saftiga prislapp, vikbara skärm och tunna look blev telefonen snabbt en favorit bland världens celebriteter efter att den släpptes 2004. Har du inte sett Paris Hilton på en röda mattan-bild med den där vikbara Motorola-telefonen var du antagligen inte ung kring mitten av 00-talet – eller så läste du inte kvällstidningar. Nya Motorola Razr är en hyperkompetent blast from the past.

4. Dator-pionjären

1). Commodore 64 (1982)

2). Commodore 64 (2019)

Om Vic 20 var den första dator som välkomnades in i hemmet så var efterföljaren Commodore 64 den som gjorde festen. Som fick oss att stirra på när ett kassettband snurrar i timmar för att ladda California Games med blå himmel, tub­vågor, skateramp och hacky sack. Nu kommer en uppdaterad variant. Kanske inte århundradets mest givna succé, men vi kunde inte motstå att ha med den här. 

5. Jeansikonen

1). Levi’s 501 (1873)

2). Levi’s 501 (1986)

Egentligen är relanseringen av Levi’s 501 ganska mycket en ompositionering. Själva jeansen har utvecklats och förfinats genom åren. Och efter ett 1980-tal som inte var nådigt mot jeansmarknaden kom vändningen i form av en kampanj och två reklam­filmer. Sexighet, urban livsstil och en tydlig flört med 1950-talets estetik och kulturarv. Försäljningsframgångarna blev så stora att de överraskade alla. En självklar boom för Levi’s men också ett så starkt trendskifte att till och med konkurrenterna upplevde 40-procentiga försäljningsökningar. 

6. Sci-fi-klassikern

1). Blade Runner (1982)

Harrison Ford on the set of "Blade Runner", directed by Ridley Scott. (Photo by Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

2). Blade Runner 2049 (2017)

Editorial use only. No book cover usage. Mandatory Credit: Photo by Stephen Vaughan/Columbia/Kobal/REX (9036248d) Ryan Gosling "Blade Runner 2049" Film - 2017

En Blade Runner är hälften detektiv och hälften lönnmördare, med uppgiften att hitta och ta livet av replikanter. Men det är underordnat den magiska och något skruvade framtidsdystopi som gjort filmen världskänd och superhajpad. Därför var det många som var nervösa när uppföljaren hade premiär 35 år senare. Sannolikt den snyggaste och bästa remake som gjorts. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-02-14 12:33