Hoppa till innehåll

Därför blir du lyckligare av att göra saker än att köpa saker

Sofia Börjesson

Upplevelser är vägen till långvarig lycka, enligt psykologiprofessorn Thomas Gilovich. Men materiella ting kan fortfarande göra oss lyckliga för stunden.

Du har äntligen slagit till. En sprillans ny, låt oss säga, Golf GTI glänser på uppfarten och du står och beundrar den, med kaffekopp i hand och en löjligt stolt uppsyn. ”Det här är lycka”, tänker du.

Och det är det.

Men så händer det som inte får hända. Grannen rullar upp på uppfarten bredvid – i en Tesla model S som accelererar från 0 till 100 på 2,7 sekunder. Lyckan är som bortblåst. Vad fan har du köpt?

Enligt psykologiprofessorn Thomas Gilovich är det möjligt att bli lycklig av såväl materiella ting som upplevelser, men det finns en viktig skillnad. Det förstnämnda ger en lycka som snabbt går över. Detta beror främst på tre saker, enligt professorn.

1. Vi anpassar oss

Vi köper saker för att bli lyckliga, och det lyckas – men bara för en stund. Nya saker är alltid spännande i början, men sedan vänjer vi oss vid dem.

2. Vi höjer ribban

Nya inköp ger oss högre förväntningar. När vi har blivit vana vid det vi har köpt börjar vi leta efter något ännu större eller ännu bättre.

3. Vi jämför oss

Och här kommer vi tillbaka till Golf GTI-referensen. Du köper något som gör dig väldigt glad men upptäcker att din kompis har köpt en bättre variant. Plötsligt är du inte lika lycklig över ditt köp.

I sina studier har Thomas Gilovich kommit fram till att lycka som istället förvärvas genom upplevelser inte mattas av med tiden – snarare tvärtom. Lyckan av upplevelsen blir till och med starkare med åren. Det beror bland annat på att upplevelser ofta innefattar umgänge med andra människor, förklarar Gilovich.

En annan anledning är att våra upplevelser och erfarenheter blir en del av oss, medan saker som vi köper förblir materiella ting.

– Våra erfarenheter är en större del av oss än våra materiella ägodelar. Du kan bli riktigt glad för något materiellt, och du kan också känna att saken är en del av din identitet – men det är ändå fortfarande bara en sak. Däremot blir dina erfarenheter faktiskt en del av dig. Vi är summan av våra erfarenheter, förklarar han.

Slutsats: Upplevelser ger en mer långvarig lycka än ett flashigt nytt inköp!

Källa: Euroman, Fastco Exist. Bild på Facebook från Oliver Vegas.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.