Annons


David Cronenberg kan inte andas. Den 64-årige mästerregissören – vars merit­lista spänner från Scanners och Flugan till History of violence – sitter invirad i halsdukar och pappersnäsdukar på ett hotellrum i Köpenhamn.

Annons

Han har en kraftig förkylning som får varje replik att hackas upp i hostningar och slem. Inte helt olikt de bodyhorrorögonblick som brukar prägla hans egna filmer, med andra ord. Men han är nöjd.

Gilla Cafe.se på Facebook

Cronenbergs nya film Eastern promises har just utnämnts till ”en av alla tiders bästa gangsterfilmer” av branschbibeln Variety. Det är en stark berättelse där Viggo Mortensen spelar alltiallo åt den ryska maffian i London – och även deras andra film ihop sedan A history of violence 2005. Våldet kommer här i samma koncentrerade och plötsliga stötar som i den filmen. Men själv påstår Cronenberg att han är emot våld.
– Det finns inte mer än totalt fem minuter våld i filmen, men de ögonblicken skildras oerhört realistiskt. Jag vill visa att våld innebär att man förstör den mänskliga kroppen, säger Cronenberg.

Det är ingen överdrift. I A history of violence stampade Mortensen sönder adamsäpplet på en man, i Eastern promises får en man halsen hackad, karvad och avskuren. Martin Scorsese, en man som är känd för att inte hålla tillbaka med våldshalten i sina verk, har sagt att när han första gången skulle träffa Cronenberg förväntade han sig ett monster, men ”i stället kom någon som såg ut som en gynekolog från Beverly Hills”. 
– Jag är inte så intresserad av att visa kriminella handlingar, berättar den ödmjuke Cronenberg. Jag vill skildra förbrytaren som karaktär, hur det fungerar att varje dag leva utanför samhället.

När jag lite senare träffar en tystlåten och väldigt bakfull Viggo Mortensen, nedsjunken i en fåtölj, berättar han hur han jobbat stenhårt med sin roll.
– Jag hängde med verklighetens ryska maffia och tillbringade även två veckor ensam i Moskva för att få till dialekten och den ryska slangen.

Frågan är bara vad filmens troligen största kritiker – den ryska maffian – kommer att tycka om den.
– De som sett den gillar den väldigt mycket, säger Cronenberg. De vill bara inte att  man skrattar åt dem. Och tro mig, det gör vi inte.

GUNNAR REHLIN

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar