Ponti intar Nytorget

Krögargänget bakom Babette, Tengu, Café Nizza och Schmaltz fortsätter att plocka krogpoäng. Denna gång med restaurang Ponti på Nytorget.
”Om Schmaltz är där New York möter Östeuropa, så är Ponti där Italien möter Kalifornien. Enligt oss, ett minst lika lyckat möte”, skriver krögarna själva om satsningen på Instagram.
Namnet Ponti betyder ”broar” på italienska, vilket ska symbolisera mötet mellan smaker, kulturer och människor som restaurangen vill skapa. Inspirationen hämtas från krogar i Florens och Los Angeles och drinkutbudet präglas av vermouth, amaro, gin och bitters.
“Vi vill att Ponti ska bli ett välkomnande och avslappnat ställe, men att man känner att allt är genomtänkt och inget har lämnats åt slumpen. Det ska vara en plats där du kan slinka in för en öl eller cocktail, eller välja att stanna hela kvällen för en middag med vänner. Vi ser gärna att baren blir stimmig senare på kvällen, fylld med skratt, liv och riktigt bra musik.” förklarar krögarduon Eloi Berthelin och Oskar Larsson.
Ergo börjar med lyxlunch

Restaurant Ergo öppnade förra sommaren med ambitionen att erbjuda en elegant, men ändå en avslappnad fine dining-upplevelse på Östermalm. Krogen, som inte gör någon hemlighet av sina stjärnambitioner, drivs av ett internationellt köksteam under ledning av välmerieterade Petter Johansson, som har en bakgrund från några av världens mest exklusiva trestjärniga restauranger – bland annat Gordon Ramsay i London, Per Se i New York och Zén i Singapore.
Sedan öppningen har restaurangen serverat moderna franskinspirerade säsongsmenyer, där gästerna kan göra egna val, med fokus på att lyfta fram årstidernas bästa ingredienser. Nu adderas även ett lyxigt luncherbjudande till en pris på strax under tusenlappen.
”Vi vill att våra gäster ska kunna unna sig en unik och inspirerande lunchupplevelse mitt på dagen. Perfekt för affärsluncher, födelsedagsfiranden eller när man helt enkelt vill unna sig något extra. Menyn är alltid baserad på säsongens bästa råvaror och ger våra gäster en möjlighet att prova nya smaker varje gång”, säger Petter Johansson.
Lunchen – en trerättersmeny med val av två varmrätter inklusive tre kanapéer – erbjuds från torsdag till lördag, 12.00–15.00. Pris: 995 kr.
Juno livar upp på Kungsholmen

I en hörnlokal i korsningen St/Eriksgatan/Fleminggatan vid Fridhemsplan bjuder nyöppnade restaurang Juno på medelhavsinspirerad mat och skön vibe. På menyn står bland annat blåmusslor med ’nduja, till citronkyckling med honungsdressing och grillad kronärtskocka med café de parissmör. Restaurangkonceptet backas av restaurangchef Marcos Campos och kökschef Patrik Friberg.
”Det slängs ofta med uttrycket att en restaurang ska kännas som ett vardagsrum, men mitt mål är att Juno ska kännas som att komma hem. Vi vill vara ditt nästa stammishak dit du tar dig för lunch, tidig aw eller en stor brakmiddag med familjen. Vi ska finnas där oavsett om du går förbi för att äta ensam, på första dejten eller med ett större kompisgäng. Juno är dessutom hundvänligt – något vi vet uppskattas av stadens hundägare”, säger Marcos Campos.
Djurgårdsbrunn får nya ägare

Anrika Djurgårdsbrunn på, well, Djurgården, har, på grund av en omfattande renovering, varit stäng för besökare sedan 2020. Lagom till påsk öppnar den klassiska Stockholmsdestinationen igen – denna gång med Slipen- och Fabrique-ägarna Lotta och David Zetterström som restauratörer.
Den nya restaurangen och caféet håller öppet året runt med generösa öppettider. Kvällstid under vår, sommar och tidig höst serveras vedugnsbakad pizza och enklare italienska rätter i restaurangen. I caféet serveras förutom klassisk flanörmat som varma och kalla smörgåsar, sallader, bullar och bakverk även Djurgårdsbrunns egen mjukglass. I anslutning till trädgården öppnar också Djurgårdsbrunns gårdsbutik med keramik, konsthantverk och vintage-objekt. Även delikatessvaror och bröd finns till försäljning.
”Vi har i alla år fått frågan varför vi inte öppnar ett Rute Stenugnsbageri i Stockholm. Att hitta en lika magisk plats, med en stor trädgård, visade sig dock svårt. När vi sedan erbjöds att driva Djurgårdsbrunn såg vi möjligheten. Den nya caféträdgården i kombination med de historiska byggnaderna och kanalen skapar verkligen en rofylld och vacker plats”, säger Lotta Zetterström, grundare av Fabrique-gruppen där även Slipen och Rute Stenugnsbageri på Gotland ingår.
The Sparrow lockar med lounge

Botiquehotellet The Sparrow på Birger Jarlsgatan har länge lockat gäster till sin restaurangdel med sin vällagade och sympatiskt prissatta franska bistromat, med en meny framtagen av ingen mindre än stjärnkocken Mathias Dahlgren och Staffan Naess. Nu utökar man sitt franska utbud med en ny lounge i hjärtat av hotellet. Här serveras mat och dryck från tidig morgon till sen kväll och baren, som lanseras i samarbete med Moët & Chandon, bjuder in till avslappnat AW-häng för såväl gäster som stockholmare som vill äta och dricka gott till vettiga priser.
Den nya loungen, belägen mellan lobby och bistro, rymmer över 50 sittplatser samt en Chambre Séparée. Under april öppnar även uteserveringen med 40 platser i klassisk fransk sittning utefter Birger Jarlsgatan, ett stenkast från Stureplan.
“Loungen är ett lika självklart tillskott till The Sparrow som till Stureplan i stort. Vi har skapat en inkluderande plats för dygnets olika behov och tillfällen. Ett omfamnande och prestigelöst koncept som kompletterar hotellets välrenommerade bistro och vinbar”, säger Christian Herslow, vd på The Sparrow.
Jaks Matstudio gästar Gemla Vinbar

Årets kock-vinnaren Desirée Wenström Jaks, med bakgrund på bland annat Spesso och Agrikultur, och John Wenström Jaks, med chefsjobb på Bro Hof Slott och Omaka på cv:t, gör gemensam sak och öppnar pop up-restaurangen Jaks Matstudio, i samarbete med Gemla Vinbar & Studio. Fokus på Jaks Matstudio, som håller öppet hela våren, ligger lika mycket på maten som på drycken, oavsett om det är en kall öl i baren eller en glas rött till maten.
”Det är ett unikt och inspirerande tillfälle för oss att få göra det vi älskar allra mest. Jaks Matstudion kommer att bestå av ett kontinuerligt nyskapande kök med varierande gastronomi som lever på utveckling och den genuina kärleken till råvaran. En plats där mat, dryck och gemenskap står i fokus”, säger Desirée Wenström Jaks.
Framfickan visar framfötterna

Med asiatiska mellanrätter med skandinavisk inspiration siktar krögarna Tim Alton och Andrew Jones, som även driver populära Bistro Barbro i Hornstull, på att förlänga besöket på nyrenoverade kulturhuset Maxim på Karlaplan 4. Receptet på framgång: asiatiska bistron Restaurang Framfickan, med rätter som kimichi toast, sotad laxmaki och högrevsdumplings på menyn.
”Bistro Barbro startade med en biograf i källaren så kopplingen mellan kultur och mat har alltid funnits där för oss, Efter flera års drift av Bistro Barbro kände vi båda att det var dags för nya utmaningar. Vi hoppas att Framfickans gäster efter besöket lämnar med en känsla av upprymdhet orsakad av både mat, dryck och evenemang”, säger Andrew Jones.
Har du krogrelaterade nyhetstips? Mejla till joel.agren@egmont.se