Människorna som lurade världen – här är tre historiska bluffar

Från fejkade Trump-citat, via Instagramupploppen i Göteborg, och till Martin Dahlins mamma (som inte alls var hans mamma), det finns mer eller mindre harmlösa bluffar. Här är tre riktiga guldkorn!

Joel Linde  |  Publicerad 2017-03-14 16:01  |  Lästid: 2 minuter

Det är lätt att lura folk på nätet – alldeles för lätt. Satirsajter som torde avslöjas av sina absurda url:er kan enkelt få tiotusentals personer att tro på helt uppdiktade historier, men det kan också räcka med att någon okänd människa skriver något på Twitter för att en lögn ska etableras som sanning. Vissa gånger är det harmlösa skämt, andra gånger är det mer allvarligt.

En “skärmdump” med en bild och ett citat av Donald Trump spreds som en löpeld under 2016. Den hänvisade till en artikel i People Magazine från 1998 där han påstods ha sagt: “Om jag skulle ställa upp (i presidentvalet) skulle jag ställa upp som republikan. De är den dummaste gruppen väljare i landet. De tror på vad som helst på Fox News.” Påståendet är dock helt falskt.

I december 2016 stormade en tungt beväpnad man i USA in på en pizzeria för att undersöka om det fanns några underåriga prostituerade i källaren som Hillary Clinton och andra demokrater tjänade pengar på. Det hade han nämligen läst på Twitter. Påståendet var, föga förvånande, inte sant.

Även mindre allvarliga lögner har spridits vitt och brett. En manipulerad bild från en av Skam-skådespelarnas Instagramkonto är ett färskt exempel. Trots att det fanns mycket att ifrågasätta med bilden spreds den på såväl etablerade som sociala medier. Ännu allvarligare var det när manipulerade skärmdumpar gjorde att två människor utsattes för livsfara under Instagramupploppen i Göteborg 2012.

Men det finns också bluffar av det mer underhållande, harmlösa slaget som egentligen inte skadar någon. Här är tre bisarra bluffar.

1. Martin Dahlins mamma

När svenska herrlandslaget i fotboll kom hem med ett brons från fotbolls-VM 1994 var uppståndelsen enorm. Bland de tusentals som samlats i Rålambshovsparken i Stockholm fanns en person som hade anledning att vara lite extra glad, nämligen bronshjälten Martin Dahlins mamma. Bortsett från detaljen att det inte alls var Martin Dahlins mamma.

2. 6-åringen som försvann i en luftballong

Ett par i Colorado, USA, slog år 2009 larm efter att en luftballong de byggt hade svävat iväg på flera tusen meters höjd, och i den befann sig deras son. Historien blev enormt uppmärksammad, med rätta kan tyckas. En timme och åtta mil senare landade ballongen – men ingen pojke. Hade han fallit? Hade han rymt? Nej, det skulle visa sig att hans föräldrar gömt honom på vinden för att driva en historia de hoppades skulle ge dem berömmelse och pengar. I stället fick de några månader i fängelse och 300 000 kronor i böter.

3. Japanen som krossades under sin porr

En av de senaste stora bluffarna började cirkulera i mars 2017 när åtskilliga medier rapporterade om en japansk man som krossats under sin flera ton tunga porrsamling. Sanningen var dock en annan.

En ensam man hade funnits avliden i sitt hem i Japan och han hade en enorm samling porr. Dock var dödsorsaken en hjärtattack och han hade fallit ihop över sin porrsamling. Någon verkar helt enkelt ha hittat på detaljen som gjorde händelsen betydligt mer rubrikvänlig.

Vi vill också nämna Borat, Joaquin Phoenix och Tommy Nilsson som alla lyckades lura världen med olika pr-trick och filminspelningar.

Källor: Martin Dahlins mammaBallongpojken, Japanen.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar