Hoppa till innehåll

Mansbarn får moralpanik på Legoland.

Tillbaka vid skrivbordet. Vidrigt. Ja ni vet. Som ni kanske minns skulle jag åka till Legoland på semestern. Detta skedde också. Legoland var dyrt och packat med folk. Jag åt en otäck korv och stod i kö hela dagen. Men moralpaniken handlar inte om Legolands girighet eller generell dansk korvproduktion, utan om de vip-pass som … Continued

Tillbaka vid skrivbordet. Vidrigt. Ja ni vet. Som ni kanske minns skulle jag åka till Legoland på semestern. Detta skedde också. Legoland var dyrt och packat med folk. Jag åt en otäck korv och stod i kö hela dagen. Men moralpaniken handlar inte om Legolands girighet eller generell dansk korvproduktion, utan om de vip-pass som går att köpa på tivolin. Det handlar alltså om en extra dyr biljett som gör att du får gå förbi kön till åkturerna. 

I mitt vanliga liv har jag inget problem med olika vip-grejer. Ibland står jag ignorerad i köklumpen utanför en krog medan andra glider förbi och ibland är det jag som glider förbi. Herren ger och herren tar. Samma stoiska inställning har jag på flygplan. Jag kan gå rakryggat förbi businessklass och sätta mig på min patraskplats utan gnäll. Visst, inombords vill jag rundsparka bort de självgoda leendena från business-resenärernas champagne-rosiga plyten, men det syns inte på mig och det är det som räknas. Det som upprör med VIP-pass på tivoli är att det är barn.

Det blir dåligt för en stackars förälder hur man än väljer. Alternativ ett är att köpa ett VIP-paket. Då kommer jag behöva förklara för barnen varför alla andra köar utom vi och alla som någon gång träffat ett barn vet att de inte kommer kunna hantera den informationen på ett fint sätt. De kommer njuta för mycket av situationens orättvisa och totalupplevelsen hjälper dem inte att växa upp till bra människor. 

Alternativ två då. Genom att inte köpa VIP-paket löper man risken att barnen märker att vissa andra dryga barn får gå före. Då måste jag förklara den skiten istället och blir enligt svensk barnlogik en snål loser, trots att jag just köpt fyra jävla franska danska hotdogs för 100 spänn styck och senare kommer byta en portfölj med guldtackor mot mjukglass med strössel. 

Vi köpte inga VIP-pass. Jag hoppas vi är så pass fina föräldrar att vi fortsätter med det. Men det finns tyvärr inga garantier. Föräldraköttet är i grunden svagt. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.