En, av allt döma, magisk film om den magiska Maradona släpps snart – se första trailern här

Den levnadsglada rumlaren Maradona har både åkt fast för dopning och omgärdats av ihärdiga drogrykten. Dokumentären "Diego Maradona" ser ut att påminna oss om vilken gudabenådad fotbollspelare han faktiskt var.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-04-24 11:28  |  Lästid: 2 minuter

Diego Armando Maradona är, som bekant, av många ansedd som tidernas bästa fotbollsspelare. (Det må vara hänt att juryn fortfarande överlägger i den frågan, inte minst en annan kompakt, mer samtida, argentinare ska nog betänkas innan saken är helt avgjord.) Den flamboyante teknikern ledde mer eller mindre på egen hand sitt Argentina till VM-guld i Mexiko 1986, där han i kvartsfinalen både hann med att göra ett gudabenådat solomål och, även detta med guds hjälp, stöta in en boll med handen.

Den europeiska klubbkarriären inledde han i FC Barcelona men det är med syditalienska Neapel som Maradona kanske är allra mest förknippad. Under Maradonas sju år i den fotbollstokiga staden vann SSC Napoli två Serie A-titlar, en bedrift som klubben inte varit i närheten av att upprepa sedan dess.

I en stad som Neapel, där fotbollen är religion, är Maradona gud.

Det är också under Napoli-åren som den kommande dokumentärfilmen Diego Maradona utspelar sig. Filmen utgår från 500 timmar aldrig tidigare visat material från Maradonas privata arkiv och följer den argentinske spelarens öden och äventyr både på och utanför fotbollsplanen. För regi står britten Asif Kapadia, som också ligger bakom de prisvinnande dokumentärerna Senna (om den brasilianska racerföraren Ayrton Senna) och Amy (om Amy Winehouse).

Nyligen släpptes de första bilderna från filmen. I klippet vandrar Maradona med sedvanlig swagger genom de katakombliknande innandömena på Napolis hemmaarena, San Paoli-stadion, och vinkar till fanatiska fans. Sedan kliver han in ett pressrum, vilket inte är helt olikt en gympasal, där en inte helt ohysterisk stämning råder.

Diego Maradona visas för första gången på den anrika filmfestivalen i Cannes som går av stapeln mellan den 14 och 25 maj.

Källa: Variety.

Bonusklipp! Maradona i högform värmer upp så löst och ledigt som bara han kan

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-04-24 11:29