Hoppa till innehåll

10 fotbollsdokumentärer alla sportintresserade borde se

Kollage av bilder från kända fotbollsdokumentärer

Droger och dribblingar i Napoli, arkivmys med Manchester Uniteds gyllene generation och ett nära porträtt av gentlemannatränaren Bobby Robson är några av fotbollsdokumentärerna du borde se.

Det våras för fotbollsdokumentären. Bara de senaste två åren har det släppts dokumentärserier som följer Manchester City, Juventus, Sunderland och Leeds på streamingjättarna Netflix och Amazons plattformar. Inget konstigt med det, det är klart att det ska göras dokumentärt innehåll på världens största sport. De senaste åren har också de rena beställningsjobben från superklubbar som Juventus och Manchester City blandats upp med förlorarsagor om Sunderland, och undergångsskildringar av ”El Pibe de Oro”s fall från himlen.

Vi hjälper dig här att sålla bland mängden fotbollsdokumentärer – här är 10 favoriter.

1. Sunderland ’Til I Die (2018) | Netflix

Chris Coleman i Sunderland.
Sympatiske walesaren Chris Coleman har en central del i briljanta Netflix-serien Sunderland ’Til I Die.

Netflix-exklusiv serie om klassiska Premier League-laget Sunderlands resa tillbaka mot den engelska högstadivisionen ritade om kartan för hur internationella fotbollsdokumentärer som följer ett lag under en säsong kan och bör göras. För dig som inte är bekant med utgången av säsongen slutade det i andra änden – med nedflyttning. Närgånget porträtt om en klubb i kris och på dekis och hur ett fotbollslags resultat påverkar en hel stad. Man känner verkligen för Sunderland.

Trailer till Sunderland ’Til I Die

2. The Class of ‘92 (2013)

Bild på delar av Manchester Uniteds lag 1999 lyfter Champions League-bucklan.
Those were the (glory) days, United.

David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary Neville, Phil Neville och Paul Scholes är i förgrunden för dokumentären om Manchester Uniteds otroliga lag i slutet av 90-talet som sopade hem det mesta som gick att vinna. Gemensamt för nämnda spelare är att alla debuterade i Manchester United 1992.

Trailer till Class of ’92

3. Take Us Home: Leeds United (2019) | Amazon Prime

Skrikande Leeds United Fans och tränaren Marcelo Bielsa.

Den Amazon Prime-exklusiva dokumentärserien i sex delar, en sorts Sunderland ’Til I Die 2.0, kretsar kring Championship-klubben Leeds känslo- och resultatmässiga berg-och dalbana fjolårssäsongen 2018/2019. I huvudrollen: ikonen, legenden, enigmat Marcelo Bielsa som gjorde debut som coach i den anrika klubben under nämnda säsong.

Trailer till Take Us Home: Leeds United

4. Diego Maradona (2019)

Diego Maradona och Pete Shilton VM 1986.
Guds handslag.

Senna– och Amy-regissören Asif Kapadia porträtt på, om inte den bäste så i alla fall världens mest intressanta fotbollsspelare genom tiderna: Diego Armando Maradona. Det är arkivmys av sällan skådat fotbollsdokumentärt slag med fokus på Maradonas prestationer i VM 1982 och 1986, samt argentinarens uppgång och fall i Napoli. Dokumentären hade biopremiär i sommar och gissningsvis dröjer det inte lång tid innan någon av streamingdrakarna köper den och lägger till i sitt utbud.

Trailer till Diego Maradona

5. The Perfect Day (2018) | Netflix

Frankrikes fotbollslag lyfter världsmästarbucklan 1998.
Frankrikes mäktiga VM-lag 1998.

Fotbolls-VM 1998 var ett fantastiskt mästerskap (favoritögonblick: Brian Laudrups arroganta målgest mot Brasilien). För värdlandet Frankrike var det drömlikt då laget, med Zinedine Zidane i huvudrollen, överraskande tog sin första historiska VM-titel. The Perfect Day handlar om VM-gulddagen 12 juli 1998 där spelare, fans och kändisar minns tillbaka på en av de största dagarna i fransk sporthistoria.

6. All or Nothing: Manchester City (2018) | Amazon Prime

Glöm allt vad kritiska frågor heter. I Amazon Prime-serien i åtta delar är det positiva nyheter enligt noggrann kommunikationskalkyl som gäller. Det är gott och glatt säsongen 2017/2018: över 100 poäng i Premier League, ligavinst och ett otroligt fotbollslag som spelar fantastiskt fotboll. Om det gör serien mindre sevärd? Tja, räcker det med snygg dokumentärserie med tillrättalagt bakom kulisserna-mys med skyhögt produktionsvärde är dokumentären All or Nothing verkligen sevärd.

Trailer till All or Nothing: Manchester City

7. First Team: Juventus (2018) | Netflix

Precis som med Amazon Primes Manchester City-dokumentär tar man redan på trailern att det är en noggrant kommunicerad – regisserad! – bild som ges av Juventus säsongen 2017/2018. Det innebär inte att Juve-dokun är dålig, men förvänta dig ingen känslomässig reaktion på ditt bingetittandet á Sunderland ’Til I Die. Bara att se Claudio Marchisio trumma in sinnebilden av en italiensk fotbollsspelare när han i stillsamhet gör en kopp kaffe efter en träning på Juventus träningsanläggning Vinovo är värd entrépengen.

Trailer till First Team: Juventus

8. Bobby Robson: More Than a Manager (2018) | Netflix

Bobby Robson.
Bobby Robson, engelsk gentlemannamanager.

Arkivfotomys med Englands, Barcelonas och sedermera Newcastles tidigare tränare Bobby Robson. Följer främst den porträtterat sympatiske Robson under sina förnämsta internationella klubblagsår under 1990-talet och slutet av 2000-talet. Varm rekommendation!

Trailer till Bobby Robson: More Than a Manager

9. Blådårar 1 och 2 (1997 och 2001)

Zlatan Ibrahimovic i Malmö FF:s tröja 1999.

Blådårar 1 och 2, som båda kretsar kring Malmö FF i olika måenden och skeenden (I första filmen görs en nysatsning efter ett flera resultatmässigt magra 90-talsår i Allsvenskan, medan den andra kretsar kring jakten på uppflyttning till Allsvenskan), är svenska sportdokumentärklassiker båda två – och på många vis bra mycket före sin tid. Det fullkomligen kryllar av karaktärer (Hasse Mattisson, Hasse Borg, Jonnie Fedel för att nämna några) men det är givetvis den unge Zlatan Ibrahimovic i Blådårar 2 som gjort dokumentärfilmen till en sån klassiker.

10. Premier League Legends (2014) | Youtube

David Ginola gör en cykelspark i Newcastle-tröjan 1996.
90-talets mest flärde Premier League-spelare, David Ginola.

Dokumentärserie om prominenta Premier League-spelare genom tiderna fanns fram tills nyligen på Netflix, men återfinns fortfarande på Youtube. Namndroppande på spelare som figurerar i serien: David Ginola, Thierry Henry, Teddy Sheringham, Paul Ince, Juninho, David Seaman och Paulo Di Canio. Börja med fördel med avsnitten om David Ginola, Paulo Di Canio och Juninho.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.