Martin Ødegaard: ”Cristiano Ronald är överraskande snäll”

Cafés Emil Persson möter världens största (och mest fokuserade) fotbollstalang Martin Ødegaard på hemmaplan i Madrid.

Text Emil Persson
Foto Rasmus Weng Karlsen
Dela (14)
Tweeta

Martin Ødegaard är inte som andra 16-åringar. När andra 16-åringar låtsas gilla öl och beträder byxlinningar på urspårade hemmafester tränar Martin Ødegaard fotboll med Cristiano Ronaldo och James Rodriguez. När andra 16-åringar sommarklipper kommungräs för 67 kronor i timmen tjänar Martin Ødegaard 20 miljoner kronor om året.

Fotbollsspelaren från Drammen lever drömmen. Men än tycks inte Ødegaard – som fyller 17 i december – ha skaffat sig den självbild och douchebagighet som inte sällan kommer med ett proffskontrakt.

När Café träffar supertalangen i en fototstudio i Madrid är det en lite förlägen gutt som dyker upp – och som under hela intervjun pillar med en servett och väger samtliga ord på en våg av ädlaste, ädlaste guld.

Kan du som ögonvittne bekräfta att förre AIK-spelaren Eero Markkanen verkligen har spelat i Real Madrid?

– Ja.

Vad fick du för intryck av honom?

– Vi umgicks väldigt mycket eftersom ingen av oss pratar spanska. Det är många i Castilla som inte pratar engelska så det blev naturligt att vi hängde en hel del. Jag fick ett väldigt gott intryck av honom. Det var trist att han försvann.

 

Martin Ødegaard har offrat flera populära tonårsaktiviteter för att nå toppen – som bilkörning och alkohol. Tröja, Nike. Byxor, Nike.

Man måste ju bara utvecklas om man dagligen tränar med världens bästa fotbollsspelare.

Att slå sig in i en av världens bästa klubbar tar sin lilla tid och just nu huserar Ødegaard främst i Real Madrids ”B-lag” Castilla. Men norrmannen känner ingen stress: ”Jag är 16 år och har gott om tid att spela där framöver.” Jacka, Nike. Tröja, Weekday. Skjorta, Hope. Byxor, Nike. Tröja knuten runt höft, L’Homme Rouge. Skor, Nike.

En förebild på många sätt: han har visat att man kan bli en stor spelare även om man kommer från Sverige. Det är så klart motiverande också om man kommer från Norge. Han är en av de allra, allra bästa i världen.

Vad säger folk om honom i omklädningsrummet? Zlatan är trots allt gammal Barcelona-
spelare och kommer med en svansföring ovanför medel. 

– Inte som jag har uppfattat. Jag förstår i och för sig inte allt som sägs på spanska men jag kan inte minnas att jag hört hans namn dyka upp. Ännu.

Det har skrivits mycket om hur hårt du satsat på fotboll och hur mycket din pappa drillat dig. Hur mycket mer tid har du lagt ner på fotboll än dina jämnåriga, skulle du säga

– I stort sett tränade jag extra varje dag från det att jag började gå i skolan. Mycket med boll. Eller alltid med boll, egentligen. Någon gång tränade jag väl kondition också, men mycket handlade om teknik och touch.

Jag vet att den kristna religionen är viktig för både dig och din familj. På vilket sätt, exakt?

– Ja, den har varit viktig för mig och min familj men utöver det har jag inte lust att snacka så där våldsamt mycket om det. Jag pratar hellre om fotboll.

Utbildar du fortfarande dig?

– Ja. Jag läser två gymnasieämnen åt gången, så jag kommer att behöva lite längre tid än vanligt, men jag ska fullfölja det. Det kommer att ta kanske fem år.

Det gör du på kvällarna då?

– Ja. Jobbar på datorn och pratar med mina lärare på Skype. Om ni har det i Sverige?

Ja, Skype är en svensk uppfinning.

– Jaha, är det? Då är det klart ni har det i Sverige.

Hur är din relation till Cristiano Ronaldo?

– Han har tagit hand om mig fint, som alla andra här i klubben. Han ger mycket råd och hjälper till med allting. Jag blev väldigt positivt överraskad av hur snäll han är.

Du har Zinedine Zidane som tränare i Castilla. Vågar man skoja om skallningen i VM-finalen 2006?

– Det vet jag inte. Jag har i alla fall inte pratat om det och vet inte om någon annan gjort det. Det betvivlar jag. Jag minns honom inte så mycket från när han var aktiv men har så klart sett väldigt mycket på Youtube. Jag vet att han var en av de absolut allra bästa.

Det har skrivits en hel del om att din lön skulle vara ett problem på Castilla, att de andra spelarna grymtar lite.

– Det tror jag inte har varit något problem. De har behandlat mig lika bra som alla andra i klubben i alla fall. Jag tror egentligen inte att någon bryr sig om vad de andra tjänar.

Castilla är din utgångspunkt även den här säsongen men du fick debutera i Real Madrid.  Har du något mål med säsongen när det kommer till A-lagsspel?

– Självklart att spela så mycket som möjligt i A-laget. Det är det jag drömmer om och det hade varit väldigt kul, men jag stressar inte så mycket med det. Jag är 16 och har gott om tid att kunna spela där många år framöver. Jag ska träna bra och bli ännu bättre. Då kommer chansen förhoppningsvis.

Norske mittfältaren Martin Ødegaard var 15 år gammal när han debuterade i landslaget och nyss fyllda 16 när han skrev på ett mångmiljonkontrakt med Real Madrid. Olé. Jacka, Nike. Tröja, Weekday. Skjorta, Hope. Byxor, Nike. Tröja knuten runt höft, L’Homme Rouge.

NORGE vs SVERIGE

Lax eller Max?

– Svår fråga. Jag måste kanske säga den norska laxen. Den är mest speciell. Men milkshaken på Max är god också. Min favorit är lyxshake med choklad.

Skavlan eller Skalman?

– Jag vet inte vem Skalman är så det måste bli Skavlan. Om jag fått frågan att medverka i programmet? Vet inte. Det är bra, men jag har inte sett alltför mycket.

Quick eller Quisling?

– Pass

Resultat: 2–0 till Norge.

 

10 superunga talanger – så gick det sen

11
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Dela (14)
Tweeta
Annons


Laddar