Marvel släpper elva(!) filmer och serier i år – här är alla premiärdatum

Ett hopklipp av bilder på marvelfilmer som släpps 2022

Förra året inleddes fas 4 i världens största filmfranchise, Marvel Cinematic Universe, med serien WandaVision. I år fylls fas 4 på med elva nya titlar, varav en med svensk regissör.

Robin Åberg | Foto: Disney+ / Marvel  |  Publicerad 2022-01-12 17:52  |  Lästid: 3 minuter

Trots ännu ett pandemihärjat år där filmbolagen fått svårt att fylla biograferna, drog Marvel in mest pengar av alla. Vinterns största film hittills, Spider Man: No Way Home, räknas nu till en av de tio mest inkomstbringande filmerna någonsin och är den första filmen sedan 2019 att dra in över en miljard dollar.

Men Marvel och Disney är såklart inte nöjda där. Förhoppningen var att 2022 skulle bli året då biografer världen över kunde öppna upp för full kapacitet (vi får se hur det går). Marvel verkar i alla fall ha räknat med det då de schemalagt hela fem filmer och sex serier i år. Här nedanför har vi samlat samtliga.

Morbius, 28 januari

Jared Leto spelar Michael Morbius som dragit på sig en vampyrsmitta och mot den finns inget vaccin men han är fast besluten om att hitta ett botemedel samtidigt som vampyrkrafterna växer sig allt starkare i hans kropp. Regisseras av svenske Snabba Cash-regissören Daniel Espinosa.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness, 6 Maj

Den konstiga doktorn (Benedict Cumberbatch) kommer tillbaka efter händelserna i Spider-Man: No Way Home och något är galet i multiverse. Elizabeth Olsen dyker upp i rollen som Wanda Maximoff, kanske är det hon som ställer till det? Svaret får vi i vår.

Thor: Love and Thunder, 8 juli

Taika Waititi omdefinierade vad en Marvelfilm kan vara med Thor: Ragnarok som är en av de roligaste filmerna som gjorts på denna sida 2000-talet. Nu är han tillbaka regissörsstolen och vi hoppas på en liknande succé.

Spider-Man: Across the Spider-Verse, 7 oktober

Ännu en animerad Marvelrulle som följer upp den något oväntade succén med Spider-Man: Into the Spider-Verse (många universum nu). Miles Morales, Spider-Woman, Peter B. Parker och japanska Spider-Man dyker upp i denna första del, den andra delen förväntas 2023.

Black Panther: Wakanda Forever, 11 november

Efter den tidigare huvudrollsinnehavaren Chadwicks Boseman bortgång, väljer Marvel att skifta fokus mot andra Wakandaianer istället för att ge rollen till någon annan. Fokus ligger fortfarande på Wakandas öde som ligger i händerna på Shuri (Letitia Wright), Nakia (Lupita Nyong'o) och Okoye (Danai Gurira) i denna film som visas på bio i höst.

Moon Knight, första halvan av 2022

En serie jord för Disney+ där vi får följa Marvels ”Batman”, som i spandex titulerar sig Moon Knight och under dagen går under namnet Marc Spector. Oscar Isaac porträtterar den tidigare marinsoldaten som blir en värdkropp för månguden Khonshu. Seriens sex delar förväntas släppas på Disney+ under första halvan av året.

She-Hulk

Ännu en Disney+-serie som baseras på seriealbumen med samma namn. Tatiana Maslany spelar Jennifer Walters som, precis som sin kusin Bruce Banner (Mark Ruffalo), blir stor, stark och grön när hon blir arg. Jennifer Walters är dessutom advokat så förvänta er rättsligt drama. Släpps någon gång under 2022

Ms. Marvel, sommar 2022

I Disney+-serien Ms. Marvel följer vi Kamala Khan, ett stort Avengers fan från Jersey City som skriver Captain Marvel-fan fiction på fritiden. Intresset får sedan en twist då Kamala får egna superkrafter vilket gör att vi kommer återse Ms. Marvel i filmen The Marvels, uppföljaren till Captain Marvel som väntas ha premiär 2023. Men först ska alltså ännu en serie plöjas.

Secret Invasion, 2022

Samuel L. Jackson repriserar sin roll som SHIELD-bossen Fury i serien Secret Invasion. Tillsammans med sin SHIELD-kollega Maria Hill ska de ta itu med Skrulls som invaderat jorden. Släpps på Disney+ någon gång under året.

I am Groot, 2022

Ännu en tv-serie men denna gång ska avsnitten tack och lov vara korta. I en serie kortare avsnitt MCUs gulligaste karaktär Groot som baby. Släpps någon gång under 2022.

The Guardians of the Galaxy Holiday Special, december 2022

Som en liten present till fansen för att de tagit sig igenom ännu ett år fullproppat med Marvelfilmer släpps en kortare holiday special, som det heter, i december. Chris Pratt, Zoe Saldaña, Dave Bautista, Bradley Cooper, Vin Diesel, Pom Klementieff och Karen Gillan dyker upp och slussar in tittarna i nästa Marvel-år. Förvänta er kultmusik (med jultwist) i varannan scen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-01-12 17:52