Hoppa till innehåll

Med den här moderna bandyportföljen blir du stiligast på bandyfinalen

Bandyfans och bandyportfölj från Bury Fen.

Svenska väsktillverkaren Bury Fen hyllar den kultförklarade bandyportföljen – den kanske mest svenska läktaraccessoaren som finns – i en modern tappning.

Vi måste prata om bandyportföljen. Nä, det kanske vi inte måste, men vi ska prata om bandyportföljen för att det är mysigt att prata om bandyportföljer. Bandyportföljen har hängt med som en svensk läktarkulturskatt sedan tiden en svensk herre kunde vara landslagsman i bandy, fotboll och ishockey – samtidigt.

Nu har den svenska väsktillverkaren Bury Fen (döpt efter den engelska staden Bury, där bandysporten har sitt ursprung) uppdaterat den gamla bandyportföljen och klätt den i ett modernare väskskimmer som de kallar för ”Modell 2”. Vilket namnparadoxalt nog är Bury Fens allra första väska. Modell 1 är enligt väsktillverkaren den något bredare bandyportföljsoriginalet som hade sina glansdagar från 1950-talet och framåt.

Har man startat ett väskföretag med enbart en bandyportfölj som produkt får man vara beredd att svara på en del bandyfrågor. Inför helgens stundande bandyfinaler på klassiska Studenternas IP i Uppsala hörde Café av sig till Bury Fens bandytokiga grundare Erik Ström, som själv passande nog är bördig från bandystaden Sandviken.

“En modern hyllning till bandyportföljen” står det på er hemsida. Var kommer den här idén ifrån?

”Jag älskar bandy och har tre klassiska bandyportföljer hemma, men använder ingen av dem. När min sambo frågade mig varför behövde jag rannsaka mig själv. Då insåg jag att det beror på att jag, liksom många andra, använder ryggsäck till vardags, inte portfölj. Samtidigt vill jag ju inte bidra till bandyportföljens död. Där föddes själva idén om en bandyportfölj i ryggsäcksformat.”

Hur ser ditt bandyintresse ut?

”Många bandyintresserade har vuxit upp på en bandyort. Min är Sandviken. Jag är en för dålig bandyspelare för att kunna satsa på det, men 2013 startade jag upp Magasinet Bandyportföljen tillsammans med Patrik Sunnanängs, som spelade i Sirius då. Vi drev det i fem år. Sen har jag jobbat ideellt åt olika klubbar där det funnits möjlighet att göra intressanta projekt som gynnar bandyn. Annars är det största engagemanget att stå back i Tellus B-lag, eller Blue Psychos som vi kallas.”

Berätta om designen.

”Det största är förstås att den klassiska bandyportföljen har vridits 90 grader och blivit en ryggsäck. Detaljer som handtaget uppepå har fått följa med, medan spännena bytts ut från mekaniska till magnetiska. I och med att jag aldrig gjort en ryggsäck förut har jag tagit hjälp av experter på läderväskor med instruktionerna att göra en så bra ryggsäck som möjligt, snarare än en billig. Helt enkelt för att den ska kunna hänga med under många år, precis som de klassiska bandyportföljerna. Därför har vi också valt ett kvalitativt skandinaviskt läder till detta som skapar en väldigt gedigen känsla. En nybliven ägare hörde faktiskt av sig häromdagen och sa lyriskt att det kändes som att en lokal hantverkare i Malung hade tillverkat den, så det ger väl någonstans ett kvitto på att vi fått fram en genuin produkt.”

Bury Fens bandyportfölj kostar 2 890 kronor och går att köpa via väsktillverkarens hemsida här.

Många förknippar en bandyportfölj med de dubbla facken med plats för – gå-på-bandy-lämpligen – en plunta eller en termos. Var stoppar man pluntan i Bury Fens bandyportfölj möter ryggsäck?

”Det råkar ha tillkommit ett ”hemligt” fack på ryggen, där de flesta pluntor som av en händelse får plats. När det kommer till termosar och andra cylinderformade kärl så är ju en nackdel med en klassisk portfölj att de måste läggas ner och riskerar att läcka ut. Det problemet slipper man här.”

”Journalistlegendaren Claes G Bengtssons bandyportfölj är en kulturskatt.”

Vad har ett bandyportföljsproffs i sin bandyportfölj?

”Numera sker det ju visitationer i högre utsträckning på bandymatcher, så saker och ting har förändrats. Men den klassiska packningen är en termos med kaffe, något lite starkare att hälla i kaffet, ett matchprogram och kanske ett par vantar. Mitt bästa tips inför finalen är att även packa ner ett sittunderlag att stå på, det är alltid fötterna som påverkas mest av kylan som kommer underifrån.”

Vilken är egentligen bandyportföljernas bandyportfölj?

”En bandyportfölj bedöms såklart efter antalet finaler den har besökt. Det visar att man sett tillräckligt mycket bandy för att få vara läktarexpert, men också att man bryr sig om kulturen runt bandyn minst lika mycket som det enskilda laget. Journalistlegendaren Claes G Bengtssons portfölj är därför en kulturskatt. Senast jag hörde tror jag det var 60 finaler han hade sett på plats? Kan vara ännu fler.”

Från morgon till kväll: Hur ser den perfekta bandydagsfinalen ut?

”För de som vill ha den traditionella bandyfinalsupplevelsen skulle jag tipsa om att försöka ta rygg på Cormac Horgan Åhlström, som är tränare för Djurgårdens bandylag. Det är en kille som är väldigt up-and-coming i bandykultursvängen och har bra koll på hur en bandyfinal ska upplevas och firas. Jag har hört att han kommer till Uppsala redan på fredag förmiddag för att hinna se juniorfinalerna och påbörja festligheterna. Sen är det den traditionsenliga bandyfrukosten på lördagen, följt av damernas SM-final och sedan herrarnas som avslutning. Efter det bär det förmodligen iväg vidare ut i Uppsala-natten.”

Villa Lidköping och Edsbyn, två superklassiska bandylag, möts i finalen på herrsidan på lika superklassiska Studenternas i Uppsala. Hur går det?

”Edsbyn har ett sjukt imponerande finalfacit under 2000-talet med åtta SM-guld på nio spelade finaler, så är det något som talar för Edsbyn så är det ju den finalrutinen. Precis allt annat talar för Villa, skulle jag säga. De har vuxit ut till en stormakt i svensk bandy de senaste åren och har varit det bästa laget under säsongen hittills. På damsidan möts Villa och AIK. Där har Villa varit suveränt bra de senaste två säsongerna och är storfavoriter till sitt andra raka SM-guld. Så det kan bli en väldigt rolig dag för alla Lidköpingbor.”

Bury Fens bandyportfölj kostar 2 890 kronor och går att köpa via väsktillverkarens hemsida här.

Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Credits
Foto: Getty Images & Bury Fen:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.