Hoppa till innehåll

Googles nya app uppfyller barndomsdrömmen om att gräva en tunnel genom jorden

En inklippt mobiltelefon framför en bild på en man som gräver en grop
Robin Åberg

Google skickar ut AR-appen mänskligheten väntat på sen upptäckten att jorden är rund.

”Om jag gräver en tunnel rätt ner här, kommer jag till Kina då?”

”Nä du skulle brinna upp innan du nådde mitten!”

Så har förmodligen en och annan skolgårdskonversation mellan en drömmare och en party pooper låtit sedan det blev allmänt känt att vår planet inte är platt. Men frågan om man verkligen hamnar i Kina har hängt kvar och gäckat sinnet.

Med Googles nya Chrome-baserade AR-app Floom kan frågan äntligen besvaras och det utan att behöva ta ett enda spadtag. Den som har en android öppnar bara Floom i webbläsaren, riktar kameran mot golvet, trycker på den tornado-liknande animationen och vips! så ser man andra sidan av planeten. När man grävt sitt hål kan man sedan öppna platsen i Google Earth och kika närmare på hur det ser ut på andra sidan jorden.

Men var hamnar man då? Ja det varierar eftersom vinkeln på tunneln genom jorden får stora konsekvenser för resultatet. Så användaren får helt enkelt experimentera och upptäcka nya platser.

Floom är ett av flera experiment som Google nyligen lanserat som bygger på WebXR, vilket kan skapa AR- och VR-upplevelser som enkelt fungerar i webbläsare. De andra är ett virtuellt mätredskap och en social distanseringstjänst som låter dig se hur två meters avstånd ser ut där du är. Snart kommer även tjänsten Picturescape som låter användaren förvandla sitt bildgalleri till ett AR-muséum.

Googles WebXR-tjänster finns endast tillgängliga till android. Läs mer här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.