Hoppa till innehåll

Nu kan du utforska rymden och besöka planeter i Google Maps

Marlon Appelgren

Besök solsystemets högsta berg eller en rymdstation med utsikt över Jorden. Den nya satellitfunktionen Google Planets visar platser i rymden många aldrig tidigare sett.

Sedan tidigare har vi kunnat klicka oss runt till olika delar av världen med Google Maps, men nu har Google tagit det till nästa nivå.

Genom att ha adderat massor av nya satellitbilder på olika platser i rymden till sitt kartsystem kan vi nu utforska olika planeter direkt i vår webbläsare med den nya funktionen Google Planets. Här är 5 exempel på sevärda platser i rymden du borde ta en titt på.

NASA har i årtionden jobbat med att samla data på satellitbilder från Mars. Något som till slut har gjort det möjligt för oss att få en viss känsla av hur det bland annat är att resa igenom planetens egen Grand Canyon, ”Mariner Valley”,

Satellitbilderna låter oss även få en glimt av hur solsystemets högsta berg Olympus Mons ser ut. Marsberget är cirka 22 000 meter högt vilket gör det nästan tre gånger högre än världens högsta berg, Mount Everest (8848 meter).

Tröttnar du på planeterna kan du gå till den internationella rymdstationen där det bland annat finns ett fönster med utsikt ner mot jorden. Du kan också snurra dig bort till ”Node 3” som är rymdstationens toalett där 93% av astronauternas urin, svett och andetag återvinns till färskt dricksvatten. Coolt eller bara äckligt?På Saturnus måne Enceladus går det att se spektakulära vattenstrålar som kallas för ”Tiger Stripes”. Det varma, salta vattnet är något som NASA jobbar på att studera närmare då månen har ett hav som skulle kunna vara beboeligt för utomjordiskt liv. Den här isbollen som snurrar runt Saturnus kan från rymden se lite kall och tråkig ut, men för forskare är det faktiskt en av de mest intressanta platserna i solsystemet just nu.

Månen har vi visserligen sett på nära håll tidigare, men de senaste åren har satelitbilder förbättras enormt mycket. I Google Planets går bland annat månens kratrar att se tydligt – vissa bilder är faktiskt mer högupplösta än en del satellitbilder på Jorden. En del av bilderna är så högupplösta att det ska vara möjligt att hitta märken från platsen där den kända månlandningen Apollo 15 ägde rum.

Fram till juli 2015 var det ingen som visste hur planeten Pluto faktiskt såg ut. Men NASAs uppdrag New Horizons förändrade detta då deras rymdsond som upptäckte en isig värld på den avlägsna planeten som faktiskt även har ett hav som gömmer sig under den kalla synliga ytan.

Testa Google Planets här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.