Annons

Det har inte svängt i många r’n’b-backar sedan Aaliyahs privatjet dök ner den där dagen i augusti 2001. Dåliga dagar (då man gärna svänger sig med lite väl stora ord) har man nästan velat hävda att genren dog med henne.

Annons

Så var givetvis inte fallet. Men även jag, som med näbbar och klor klamrat mig fast vid tesen, måste idag tamejkatten tvingas att vifta med vitt flagg. 19 åriga Cassie är, lika inofficiellt som välförtjänt, ”nästa Aaliyah”.
– Du får det att låta så jäkla allvarligt, säger Cassie. Som att jag fixat fred på jorden eller något. Så håll inte på och jämför mig med en sån som Aaliyah. Inte än. Lugna dig. Allt jag gjorde var att regga en MySpace-sida och lirade lite låtar.

Gilla Cafe.se på Facebook

Mycket riktigt. Precis som sig bör var det nätet som förde fram denna nästa generations tronarvinge och talang. Efter att ha växt upp på diverse skolscener i New London, Connecticut, tog en 15 år gammal Cassie sidosteget att bli modell. Ett sommarlov spenderades i New York och innebar en tid senare inte bara att Cassie plockade hem en del tunga modellkontrakt (till exempel med Adidas) – utan också en ny värld av kontakter.

inuti_cassie1

Snabbspola sedan framåt genom studiosessioner, byten av mobilnummer med producenter, en inspelad låt till mammas födelsedag och så där – och framför dig ser du en skitnervös Cassie (som då börjat få rykte om sig i musikbranschen) sittandes i en soffa utanför den legendariska skivbolagsbossen Tommy Mottolas (killen bakom bland andra Mariah Carey och Jennifer Lopez) kontor någon gång under 2005.
– Han är så jäkla mäktig, säger Cassie. Om du fuckar up saker och ting med honom så är det liksom inte så att du är körd bara i musikbranschen. Tommy Mottola är hela underhållningsbranschen.

Mottola såg vad han ville i Cassie och en vecka senare fattade de båda pennan och skrev under ett management-kontrakt. Mannen som ”var” hela underhållningsbranschen var nu Cassies egna karriärsstrateg. Och hans första initiativ var att rekommendera henne att regga en MySpace-sida, något som sedan utlöste rena budgivningshysterin mellan skivbolagen. Vann gjorde P Diddy och hans Bad Boy Records.

Vad tänkte du på när du först hörde Tommy Mottolas röst bakom glasväggarna?
– Att jag fan inte hade på hans kontor och göra. Det tyckte jag inte att jag förtjänat riktigt.

inuti_cassie2

Han har ju ett föga imponerande rykte, innehållandes bland annat anklagelser kring att under flera år ha psykiskt misshandlat Mariah Carey. Levde han upp till det?
– Inte alls. Jag har hört samma saker som alla andra och var väldigt misstänksam och försiktig. Men jag vill egentligen inte säga någonting om det. Det känns, hur som helst, som att han är en annan Tommy idag, att han lärt sig av sina erfarenheter och blivit bättre.

inuti_cassie3

Det känns som att Tommy Mottola och P Diddy tillsammans skulle kunna gör en kattlåda till stjärna – räknar du kallt med framgång?
– Herregud, nej. Men det känns coolt att ha ett sånt power-couple bakom sig.

Vad har du för relation med de där två? Kan bläddra fram numret på din mobil, ringa och säga ”Tja Tommy!”?
– Haha, jag ringer honom hela tiden. Han hjälper mig med allt i dag och vi står varandra rätt så nära. Jag ringer honom för ofta, tror jag. När man tänker efter så är det lite konstigt att ringa en av de största elefanterna i show-biz när man typ glömt nycklarna, haha.

Kan samtalet efter det lyda: ”Ey, va fan händer, Diddy!”?
– Haha, ja, i princip. När jag ringer Diddy är det lite andra grejer, en annan nivå. Mer som två artister emellan. Eller helt sjuka saker, när jag tänker efter. Jag är en sjukt romantisk och mjuk person, du vet typen som gråter sönder sig under en tragisk film. Då kan jag lätt ringa Puffy.

Vad säger han då?
– Typ: ”Vad fan håller du på med?”

Daniel Kjellsson

Cassies debutalbum Cassie finns ute nu.

Cassie
Cassie och Café.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar