Annons
Annons

Joel Meyerowitz
Man vill gärna tro att coffee table-bokens ursprungliga syfte (vi talar alltså om tiden innan människor som du och jag samlade på dem i snygga rader hemma i bokhyllan) var att ligga framme på befolkade platser, underhålla uttråkade och väntande och uppmuntra till samtal och diskussion.

Ingen uppfyller de kriterierna som Aftermath, en stor skildring av vår tids största nyhetshändelse.

Joel Meyerowitz hade levt hela sitt liv i New York men när World Trade Centers två torn rasade mot marken den 11 september 2001 var han inte där.

Annons

Först några dagar senare, försenad från ett jobb på grund av det flygförbud som då rådde, kunde den då 63 åriga fotografen tränga sig fram genom folkmassorna och ta sina första bilder på katastrofområdet.

inuti_aftermath1

Nio månader och omkring 8 000 fotografier senare började han arbetet med att samla ihop sitt material. Och här är Aftermath, World Trade Center Archive – en enorm samling fotografier tagna inifrån Ground Zero från och med några dagar efter katastrofen och tills dess att platsen inte var mer än en tom gapande grav.

inut_aftermath2

Hans bilder känns många gånger nästan bibliska och man kan omöjligen sluta tänka på och prata om hur sjuk den där dagen var, hur enorm händelsen i sig kändes och att ingenting någonsin skulle bli sig likt.

Aftermath nöjer sig inte med att bara stå snyggt i en hylla.

Daniel Kjellsson

Aftermath kostar cirka 560 kronor och finns att köpa här.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar