Michael Bastians 10 bästa stiltips

 |  Publicerad 2010-09-10 14:00  |  Lästid: 2 minuter

bastian

”Köp den bästa klocka du har råd med” – nya Gant-designern Michael Bastian undervisar Cafés läsare om den perfekta garderoben och hur du skaffar en personlig look.

I augusti lanserades nya linjen Gant by Michael Bastian, en smart garderob för en ung man som lever ett aktivt liv – här finns kläder både för gym och arbete. Den 45-årige New York-designern Michael Bastian har ett förflutet på Polo Ralph Lauren och varuhuset Bergdorf Goodman och är känd som en ytterst stilsäker preppykonnässör. Café träffade Bastian på St. Anthony’s Memorial Gym på Thompson Street i SoHo och bad honom dela med sig av sina tio allra bästa modetips.

1) Så bygger du en basgarderob
Vilka är de fem absolut viktigaste herrplaggen?
– En vit button down Oxford-skjorta, ett marinblå blazer, ett par femficksjeans, ett par khakifärgade chinos och en beige trenchcoat.

2) Välj en grå kostym
Vilken färg ska man välja på sin första kostym?
– En grå flanellkostym. För att du kan använda den både på dagen och kvällen.

3) Skaffa rätt ärmlängd på kavajen
Ett klassiskt spörsmål för killar när man bär kostym är hur mycket av skjortan som ska sticka fram ur kavajärmen?
– Max två centimeter av skjortan ska synas. Detta kan du justera hos en skräddare.

4) Tänk på tekniken i ytterplagg
Många killar i Sverige investerar i en rock eller jacka nu i höst, vad ska man tänka på?
– Att plaggen ska göra sitt jobb. En parkas ska hålla dig varm, en regnrock ska vara helt vattentät och en windbreaker ska skydda mot vind. Det kan verka helt självklart men så är inte alltid fallet. Kort sagt, ställ höga krav på plaggets funktion.

5) Tvätta jeansen rätt
Riktiga denimnördar påstår att jean blir snyggast om man aldrig tvättar dem. Vad gäller här?
– Mörka jeans i rådenim ska man undvika att tvätta så länge det går. Köp ett ganska tajt par eftersom de kommer att töja ut sig efter hand. Föredrar du ljusa och nedslitna jeans ska du tvätta dem ofta i varmt vatten. Då rekommenderar jag att köpa en storlek större eftersom de kommer att krympa en del.

6) Investera i en klassisk klocka
Vilken är den viktigaste accessoaren för män?
– En riktigt fin klocka. Om du inte har ärvt ett armbandsur från din familj eller liknande rekommenderar att du köper ett, helst det bästa du har råd med. Klockan kommer att vara med dig för evigt. När det kommer till smycken för män är jag av åsikten ”less is more”.

7) Våga testa fluga!
Slips eller fluga?
– Var inte rädd för att bära fluga då och då. Jag tror att kvinnor älskar män i flugor, det är något gulligt över det och uttrycker en stark personlighet.

8.) Sko dig med stil
Vilka slags skor måste jag ha?
– Inte så många par, men det måste vara klassiska modeller. Mörkbruna brogues, ett par penny loafers, ökenkängor, ett par grova kängor, vita sneakers och sandaler.

9) Skjortan som gör dig snyggare
Hur många skjortor behöver jag och vilka färger är viktigast?
– Total 10-12 stycken, några dressade skjortor men mest casual Oxford. Vitt och blått är nödvändigt men även rosa är en bra färg. Jag brukar kalla rosa skjortor för ”hungover-shirts”, alla män ser bättre, fräschare och piggare ut i rosa.

10) Tvätta för hand
Har du något generellt skötselråd när det gäller kläder?
– Tvätta dina finaste tröjor för hand och undvik i möjligaste mån kemtvätt. Du sparar pengar, värnar om miljön och låter din tröja leva längre.

DANIEL LINDSTRÖM

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2010-09-10 14:02