Hoppa till innehåll

Min hobby: Nikola Adamovic

Först ut i min nya bloggserie om hobbys är min vän och grillpartner Nikola. Orsaken till detta är att det var enkelt att börja med honom eftersom vi ändå hänger, samt att bloggkommentatorer har velat veta mer om honom. Plus att han förtjänar all respekt för sin brinnande bågepassion. Då kör vi! Namn: Nikola Adamovic. … Continued

chopper1

Först ut i min nya bloggserie om hobbys är min vän och grillpartner Nikola. Orsaken till detta är att det var enkelt att börja med honom eftersom vi ändå hänger, samt att bloggkommentatorer har velat veta mer om honom. Plus att han förtjänar all respekt för sin brinnande bågepassion.

Då kör vi!

chopper2
chopper3
chopper4


Namn: Nikola Adamovic.
Yrke: Fotograf/filmare/tatueringsstudioförståndare.
Hobby: Bygga choppers.


Berätta om din hobby.
– Efter att ha lärt mig lite om motorcyklar genom att mecka med en gammal Norton blev jag sugen att bygga en HD-chopper, en utställningshoj som samtidigt skulle kunna köras hårt. Så jag samla på mig gamla klassiska chopperdelar, fabricerade mycket helt från grunden och började bygga. Bågen är inspirerad av den klassiska 60-tals Hells Angels-stilen i San Francisco men jag har inte byggt den lika analt retro som många andra. Motorn är till exempel från ‘79, helt fel egentligen, även om den är ombyggd för att se snygg ut. De flesta tror att det är en knucklehead. Gaffeln är dock en original XA-springer. De byggdes i 2000 ex under andra världskriget för att ökentrupperna behövde längre gafflar när de körde i sanden. På 60-talet började de användas av amerikanska bikers som ville ha längre gafflar. Idag finns det högst ett par hundra kvar i världen. När bågen till slut var färdig efter två år och jag ställde ut den i Strängnäs och vann andra pris i chopperklassen.

Vad är det roligaste med din hobby?
– Att gå omkring och klura hur man ska gör något och sedan komma på det. Då är det en euforisk känsla. Jag gick till exempel omkring länge och funderade på hur jag skulle dra avgasrören. Till slut fick jag idén när jag såg knorren på en gris.

Har din hobby börjat ta över ditt liv?
– I perioder blir man lite beroende att att jaga ovanliga delar på nätet.

Vad blir nästa projekt?
– Jag har börjat samla delar till en ny båge som jag tänkt börja bygga på i vinter. Den ska ha längre gaffel men orejkad och med racestuk. Har hittat ett par riktigt bra delar: bak ska det bland annat sitta en American Racing magnesiumfälg och så ska den ha en 5-växlad Little John-låda, finns kanske tio stycken i hela världen.

Nikolas nästa chopperprojekt i bilder:

chopper5

En höftled i titan som Nikola tänkt använda till växelspak.

chopper6

Early shovelmotor från 1969, 1540 med kompressorn monterad.

chopper7

Nikolas samling hurst-racebromsdelar från 70-talet.

chopper8

Tidig 1900-tals flattrack HD-ram som ska byggas från scratch.

chopper9

Magnusson-kompressor från 70-talet.

chopper10

Peace out! Har du också en hobby? Maila omedelbart: jonas.cramby@cafe.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.