Annons

”Absolut, vi tar en lunch på måndag och snackar om det där ministerjobbet.”

Trodde du att minglande bara var en sysselsättning för sorglösa Gatsby-typer och depraverade societetsdamer? Långt ifrån. Att kunna mingla är en nödvändig kunskap för att utveckla sitt nätverk, som i sin tur ökar möjligheterna att byta jobb eller klättra i karriären.

Annons

 

– 75 procent av alla jobb fås via kontakter. Därför måste du mingla, säger Peter Hård, executive coach och searchkonsult på Talent.

 

Gilla Cafe.se på Facebook

Här är hans tips som leder till drömjobbet.

 

 

1. Satsa på nya människor

Ett av de få förbuden inom minglande är att hänga med folk du redan känner. Rikta i stället in dig på människor med stort kontaktnät.

 

– Man brukar säga att varje svensk känner
tusen personer. Kort sagt: För varje person du träffar, så får du potentiellt tillgång till ytterligare tusen personer. Ju större kontaktyta du har,
desto bättre är chanserna att hitta till toppjobbet, säger Peter Hård.

 

 

2. Förfina din presentation

Minglande handlar om att snabbt skaffa sig en uppfattning om en person och den nytta man kan få, för att sedan vandra vidare. Därför är det viktigt att du på 15 sekunder kan presentera vem du är.

 

– Det är bättre att tala om vad du kan än vad du jobbar som. En titel säger inte allt, och dessutom kanske du inte arbetar med det du helst av allt vill. Glöm inte att säga hela ditt namn, eftersom efternamnet ofta gör dig unik.

 

3. Pladdra inte

Prata inte för mycket om dig själv, då finns inget utrymme för den andra personen att berätta vilka kontakter han eller hon har att erbjuda dig.

 

– Gödsla med komplimanger, det gör att folk blir mer väl inställda och kommer ihåg dig bättre. Efter tio minuter bör du mingla vidare.

 

 

4. Var generös med kontakterna

Folk kommer bättre ihåg människor som är hjälpsamma. Var därför generös med dina
kontakter och fråga andra hur du kan bistå dem.

 

– Genom att hjälpa andra bygger du upp en latent skuld som förr eller senare gagnar dig i arbetslivet.

 

 

5. Skaffa visitkort

Ditt viktigaste uppdrag för kvällen är att skaffa så många kontakter som möjligt, vilket du gör genom att be om visitkort .

 

– Säg exempelvis ”Jag har ett par till personer jag ska träffa, men kan jag ringa dig i morgon?”. Det skapar en bra inledande kontakt, samtidigt som du visar att du är målinriktad och vill hinna träffa fler under kvällen.

 

 

6. Följ upp snabbt

Minglandet är förgäves om du inte följer upp.

 

– Ring redan dagen därpå – efter två dagar är du glömd. Försök boka ett möte, det är alltid bättre än att tala i telefon eller ta en lunch. Säg exempelvis ”Vad behövs i din värld?” Är det något jag kan hjälpa till med?

 

Josefin Ekman

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar