Annons
Annons

Mitt i drogkriget

Före detta privatdetektiven och numera succéförfattaren Don Winslow skriver om knivhot, politik och heroin i nya boken I hundarnas våld. Café har träffat mannen som är mycket kritisk till amerikanernas "War on drugs".

joel

Före detta privatdetektiven och numera succéförfattaren Don Winslow skriver om knivhot, politik och heroin i nya boken I hundarnas våld. Café har träffat mannen som är mycket kritisk till amerikanernas "War on drugs".


I Sverige har författaren Don Winslow hittills varit rätt okänd, men i USA tillhör den före detta privatdetektiven elitskiktet. Nya I hundarnas våld är en exceptionellt stark och stort upplagd thriller som ger en brutal och realistisk bild av knarkkartellernas Mexiko och heroinets väg till USA.

Annons

Vad gav dig inspiration till händelserna i boken?
– Bakgrunden är en verklig händelse där 19 män, kvinnor och barn mördades i Mexiko vid gränsen alldeles där vi bor. Det fick mig att vilja berätta vad som sker till priset av det vi kallar ”The war on drugs”.

Gilla Cafe.se på Facebook

Boken ger en kritisk bild av USA:s krig mot droger.
– Lyssna bara på namnet, hur krigar man mot knark? Det är lika dumt som ”The war on terror”. När ett land involveras i något så kraftfullt som narkotikasmuggling så sker alltid en konflikt med regeringens andra intressen – i det här fallet när kriget mot knark krockade med kriget mot kommunism. Och i slutänden kommer de politiska motiven alltid att vara viktigare än de idealistiska.

Många av dina böcker har även blivit film.
– Ja, min bok The death and life of Bobby Z blev en film med Laurence Fishburne som gick direkt till dvd – hyr den inte! Men just nu filmas The winter of Frankie Machine. Robert DeNiro spelar huvudrollen och Michael Mann regisserar, så man kan säga att det känns lite tryggare.

Hur var det egentligen att jobba som privatdetektiv, fick du en pistol mot tinningen ofta?
– Det hände bara en gång, jobbet var inte så dramatiskt som man kan tro. Jag blev knivhuggen några gånger, hamnade i några slagsmål. Mest sysslade jag med att utreda bedrägerier och mordbränder.

Hur ser din skrivarlya ut?
– Förut jobbade jag i ett tält. Jag bor på en ranch utanför San Diego så jag slog upp ett tält i utkanten av ägorna där jag satt och skrev. Problemet var att det är rätt blåsigt där. När det tredje tältet blåste iväg tröttnade jag och flyttade in i huset.

I hundarnas våld (Voltaire publishing) finns ute nu.

Staffan Wilsson

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar