Mode med medkänsla

joel  |  Publicerad 2007-01-02 10:48  |  Lästid: 2 minuter

Från en slummig förort i Lima till disken på hippa Parisbutiken Colette. Historien om Misericordia är just nu, när ”ethical fashion” (etiskt mode) är på tapeten, den mest omtalade.
Två unga fransmän, Aurelyen Conty och Matthieu Reumaux, reste runt i Peru 2001 på jakt efter ett välgörenhetsprojekt. De hittade Nuestra Senora de la Misericordia, en skola för föräldralösa barn i den fattiga kåkstaden Zapalall utanför huvudstaden Lima. Barnen bar en retrosportig skoluniform som Conty och Reumaux såg potential i att producera i Peru och sälja över hela världen.
Ett år senare, 2002, grundades klädmärket Misericordia (barmhärtighet på spanska) som nu nått kultstatus i modevärlden. På misionmisericordia.com kan du se exakt hur många kronor av varje såld WCT-jacka som tillfaller välgörenhet.
Alla kläder designas och tillverkas i Cabaña of Alta Costura of Misericordia, det center som upprättats i Zapalall och där 16 arbetare från trakten anställts. I Misericordia-fabriken, ett av få hus i med elektricitet och rinnande vatten, har de anställda 25 procent högre lön än en genom­snittlig textilarbetare i Peru och dessutom en unik möjlighet till en månads betald semester och sjukförsäkring.
– Arbetarnas välbefinnande och att vinsten vid all försäljning kommer tillbaka till människorna här i Peru var det viktigaste när vi startade Misericordia, berättar Aurelyen Conty.

misericordia_2_380

Sarah Lerfel, inköpare och delägare på trendsättande Colette, har stöttat Misericordia sedan starten och sålt varje kollektion. I Sverige hittar du Misericordia på Grandpa, Bspoke och Nitty Gritty (från och med januari 2007) i Stockholm, samt Bonnie&Clyde i Göteborg.
Vårkollektionen från Misericordia består av enkla sportplagg som WCT-jacka, pikétröja och t-shirt i färgerna vitt (renhet), ljusblått (hopp) och mörkblått (stillhet).
Misericordia har de senaste säsongerna även samarbetat med designers som Bernhard Willhelm, Stephan Schneider och Lutz för speciella plagg.

Daniel Lindström

misericordia_3_380
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-19 14:28