Modebloggar kan stoppas av EU

Joakim Almén  |  Publicerad 2010-04-01 10:37  |  Lästid: 2 minuter


Gillar du att läsa Daniel Lindström och Julia Stridh här på Cafe.se? Passa på nu – efter den 1 juli kan det vara för sent.

Enligt flera nyhetsbyråer kommer EU-kommissionen inom kort lägga fram ett förslag som syftar till att ”begränsa spridningen av kommersiellt material” i nätbaserade medier. I skottgluggen står de stora utrymmestjuvarna: Tungladdade videosajter, de tyska kändismagasinens nätupplagor – och svenska modebloggar.

Céline Existenon, sekreterare i kommissionen, säger till franska Le Monde (online) att det inte alls handlar om fientlighet mot nätet som sådant, utan om en framtvingad prioritering.

– Internet erbjuder fantastiska möjligheter till informationsspridning, vilket är mycket bra för demokratin. Tyvärr visar våra undersökningar att en orimligt stor andel av bandbredden i Europa tas upp av renodlat kommersiella aktörer med tveksamt värde för samhället. Om utvecklingen fortsätter kommer vi snart befinna oss i en akut situation, men genom det här direktivet kan vi agera proaktivt samtidigt som vi gynnar kvalitet.

Annonsdrivna sajter med bas i Europa ska enligt förslaget söka licens för att få fortsätta drivas publikt. Varje medlemsland får en bestämd mängd bandbredd tilldelas årligen och en nationell nätnämnd tillsatt av EU-kommissionen avgör hur kvoten fördelas.

Kommissionens förslag ska i maj upp i EU-parlamentet för omröstning, men den centerpartistiske ledamoten Göran Blom är skeptisk till om det går igenom.

– Jag tycker att det är ett dumt förslag. Visst förstår jag hur kommissionen tänkt, men avvägningen blir väldigt svår. Vad är egentligen en bra och nödvändig modeblogg? Smaken är säkert olika i den här frågan. Det öppnar för godtycke.

Piratpartiet, med två stolar i parlamentet, meddelar att man ser förslaget som ”ytterligare en krigsförklaring” mot det fria informationssamhället och att kommissionen istället borde investera i mer bandbredd.
Daniel Lindström har inte gått att nå för en kommentar.

VIKTOR BARTH-KRON
viktor.bk(a)cafe.se

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-23 00:00