Hoppa till innehåll

Modechefen: Snyggaste kängan till jeans och kostymbrallor just nu

EN man med rock och kängor gåendes nedför en trapp och Daniel Lindström i kostym.
Daniel Lindström

Cafés mode- och stilexpert Daniel Lindström svarar på dina stilfrågor.

Mixa sport och dressat?

Hej. Vilket är ditt bästa tips när det gäller att kombinera kostym med mer sportiga plagg? Jag tycker till exempel att det är svårt att bära funktionella regn- och vinterjackor ovanpå min kavaj. /Jesper Svensson

Svar: Tricket är att hitta ytterplagg, och skor, som är hybrider mellan dressat och sport. Till exempel är det mycket enklare att bära en parkas ovanpå en kostym än en dunjacka. När det gäller skor försöker jag alltid hitta så stilrena sneakers som möjligt, till exempel New Balance eller Adidas Stan Smith.

Bästa butikerna i Paris?

Jag och min kille ska åka till Paris för att julshoppa. Vilka nya butiker kan vi absolut inte missa? /Cajsa H

Svar: Jag tycker att ni absolut ska kolla in Burberry på 56 Rue du Faubourg Saint-Honoré som på ett Christo-aktigt sätt klätt in hela fasaden i sitt ikoniska rutmönster. Jag tycker även att den nya Dior-butiken på 30 Avenue Montaigne är ett måste.

Vinterns varmaste dunjacka?

Jag letar efter en dunjacka som är supervarm men samtidigt inte för sportig. Jag kommer mest att bära den i stan, inte bestiga berg eller sova med den utomhus. Lagom funktionell, helt enkelt. /Filip Palmgren

Svar: Det kan vara lätt att gå vilse i outdoordjungeln. Personligen är jag extremt förtjust i Acne Studios Hooded Ripstop Puffer Jacket som finns ute nu. Den ser liksom ut som en vintage The North Face-jacka i en modern uppdatering. Annars tycker jag att Summit Advanced Mountain Kit L6 Parka från just The North Face är överlägset varmast och lättast.

Snyggaste sovkläderna?

Jag letar efter snygga sovkläder till min kille. Tänkte eventuellt ge bort en fin pyjamas i julklapp. Var hittar jag de bästa och snyggaste? /Fanny Isaksson

Svar: Kolla in svenska Nufferton, CDLP eller danska Tekla (bilden). Det sistnämnda varumärket är proffs på moderna sängkläder och de behärskar även detta område. Om du vill vara ännu mer exklusiv: von Yhlens pyjamas i silke från Como i Italien.

Bästa kängan just nu?

Vilka skor/kängor köper man i höst som både passar till jeans och kostym? Alltså både ganska dressade men funktionella. /Adam Thungren

Svar: Jag skulle rekommendera modellen Duved från Myrqvist. Det har precis kommit en uppdaterad version med ny gummisula och en vadderad innersula. En liknande variant som är fin kommer från Morjas som precis också lanserade en stilig hajkingkänga. Funkar lika fint till ljusa jeans och dunjacka som till kostym. Du kommer att vara torr och varm hela vintern. 

Var köper jag Palm Angels?

Jag älskar skådespelaren Alexander Abdallahs klädstil och har sett att han bär en del plagg från Palm Angels. Vad är det för märke och kan jag köpa deras kläder i Sverige? /Lukas T

Svar: Palm Angels säljs bland annat på nyöppnade Collage The Shop på NK i Stockholm. Varumärket grundades 2011 som ett sidoprojekt av italienaren Francesco Ragazzi som då var designer på Moncler. Stilen kan sammanfattas som en italiensk take på amerikansk skate- och subkultur.

Polotröja under kavaj?

Så här i nyårstider så undrar jag lite vad som gäller på fest. Kommer inte att gå på smokingfest direkt, men kan man ha polotröja under en kavaj? Och i så fall vilken modell och färg? /Tobias Hellander

Svar: Absolut. Polotröjan är ett precis lagom uppklätt plagg och passar perfekt till både kostym och ytterrock nu i vinter. Och den behöver inte kännas tråkig. Kolla till exempel på bilder från Tom Fords herrkollektioner så kommer du att få mycket polo-inspiration. Om du ska vara ”elegant” väljer du en tunn tröja, gärna i merinoull, så att den inte tar för mycket plats. Matcha gärna ton-i-ton med din blazer.

Tips på prisvärd ytterrock?

Var hittar jag en prisvärd rock som funkar både ovanpå jobbkostymen och när man går ut på kvällen? Jag vill helst inte betala mer än 3 000 kronor och jag har sett att många modeller kostar minst det dubbla. Hjälp mig! /Alex Nylander

Svar: Jag går ofta till Arket när jag letar efter den här typen av välgjorda och prisvärda produkter. I vinter finns till exempel en dubbelknäppt rock i en blandning av återvunnen ull för 2 590 kronor. Ett fynd.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.