Hoppa till innehåll

Modechefen svarar: Snyggaste bootsen till jeans och kostym i vinter

Daniel Lindström och ett par herrboots från Eytys.
Daniel Lindström

Cafés modechef svarar på dina stilfrågor. Den här gången ger Daniel Lindström – bland annat – expertråd om trendiga väskor, ulltvätt och snygga duffeljackor.

Bästa vinterkängan?

Fråga: Kan du tipsa om en snygg vinterkänga som funkar både till jeans och kostym? Jag vill att den ska vara tålig mot snö men ändå så pass nätt att den inte känns obekväm att använda inomhus på kontoret. /Joakim Larsson

Svar: Jag tycker mycket om Eytys boots Ortega. De har en grov sula som skyddar mot väta men funkar ändå perfekt till ett par kostymbyxor. Jag använder dem själv och har gjort i flera år.


Trendigast på väskfronten? 

Fråga: Finns det någon it-väska för killar och vilken modell är det i så fall? /Carl Larsson

Svar: Trenden går mot mindre hand­väskor just nu, vilket är kul. Två modeller i större format som det annars pratas mycket om är totebagen Large Andiamo från Bottega Veneta och Pharrell Williams Million Dollar Speedy Bag från Louis Vuitton som precis släppts och som tyvärr kostar sjukt mycket. 


Hur tvättar man ull?

Fråga: Jag behöver tvätta en hyfsat dyr ulltröja från John Smedley som blivit solkig. Ska man tvätta för hand eller maskin? Eller är det bara kemtvätt som gäller? /Simon Rasmusson

Svar: De flesta tvättmaskiner har ett ulltvättprogram som ofta går bra att använda när man tvättar sina ylleplagg. Dock ska man vara medveten om att detta inte är fullt så skonsamt som en handtvätt, därför skulle jag rekommendera det sistnämnda om du är rädd om plagget. Gör så här: Tappa upp ljummet vatten i handfatet tillsammans med milt ulltvättmedel. Låt tröjan ligga i blöt i cirka 10–20 minuter, krama därefter ur det försiktigt så att smutsen sakta lämnar plagget. Upprepa detta tills vattnet inte är smutsigt längre. Skölj ur i rent vatten och plantorka på en handduk.


Nya sidor av modet

Fråga: Jag behöver tips på någon modebok att ge bort till min pojkvän i julklapp. Han är intresserad av både klassisk stil och nya trender. /Julia Lindberg

Svar: Boken Manligt mode – En okänd historia av modehistorikern Ingrid Giertz-Mårtenson är ett praktverk för den som vill lära sig mer. En mer visuell bok är sprillans nya My friend Magnus som ges ut av Acne Studios och dokumenterar en mer modern och avantgarde stil som bärs av medarbetaren Magnus Carlsson.


Bästa London-butiken?

Fråga: Har bokat resa till London över nyår och vill gärna ha tips på nya och coola klädbutiker. Gärna med brittiskt mode och nåt som känns både trendigt och klassiskt. /Alexander K

Svar: Om jag åkte till London nu skulle jag styra stegen direkt mot Burberrys nya flaggskeppsbutik på New Bond Street i Mayfair. Det är första butiken som fått en ansiktslyftning sedan nya kreativa chefen Daniel Lee kom till Burberry. Det är alltid intressant att se hur ett anrikt varumärket (grundat 1856) tar sig an nya butikskoncept och en yngre målgrupp.


Snyggt med slipsklämma?

Fråga: Jag fick en slipsklämma i silver i present för många år sedan men har aldrig använt den, är det en accessoar som folk fortfarande bär? Risken är att jag låter den ligga kvar i asken och samla damm. /Johan F

Svar: Efter pandemin har slipsen inte lyckats ta sig tillbaka i modebilden, och ännu sämre är utsikterna för slipsklämman. Om du ska använda din present rekommenderar jag en strikt outfit med kostym och vit skjorta med smal krage.


Dags för duffel? 

Fråga: Har länge tänkt investera i en riktig duffel men det har aldrig blivit av, men nu kanske!
Vad tycker du om det plagget och kan du rekommendera några speciella modeller? /Dennis Jacobsson

Svar: Det är väldigt snyggt med duffel, ett klassiskt plagg som får mig att tänka på filmen Döda poeters sällskap. Bra att tänka på är att de flesta dufflar är inte fodrade, så plagget gör sig bäst på hösten och våren. Försök även att hitta en modell med dragkedja bakom knapparna, för att hålla blåsten borta. De mest klassiska valet av varumärken är brittiska Gloverall, men jag skulle även kolla in Uniqlos och A.P.C:s samarbeten med JW Anderson, det finns fina dufflar i båda kollektionerna. 


Vaxad vinnare? 

Fråga: Vilket varumärke gör de bästa oljerockarna? Och kan man bära en sån utan att känna sig som en pensionär från Östermalm? /Fredrik Thunberg

Svar: Absolut. En vaxad jacka står emot regn plus att materialet är slitstarkt. Om du sköter om en vaxad jacka kommer den att hålla hela livet. Barbour och Belstaff gör fina modeller, men även Herr Judit i Stockholm brukar ha många vintage-­exemplar i butiken.


Har du frågor om mode och stil? Mejla till daniel.lindstrom@cafe.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.