Modellskolan: Del 2

joel  |  Publicerad 2007-08-16 14:45  |  Lästid: 3 minuter


Namn: Marcus Andersson.
Ålder: 24 år.
Agenturer: Ford, Mega, Modellink, View, Why Not.

Hur länge har du arbetat som modell?
– I sju år.

Har du jobbat utomlands?
– Ja, i dag är jag etablerad över stora delar av världen. Jag bor i New York men jobbar i Paris, Hamburg, Tokyo, Miami, LA, Seoul, Milano, Barcelona och Stockholm. Ofta är det resorna som jag minns bäst efteråt. Då får man se ställen som man knappt kände till innan man åkte och som man inte hade hittat utan det lokala produktionsteamet. Bland mina favoriter finns Gobiöknen i Mongoliet, Atlasbergen i Marocko, Everglades i Florida, Mount Fuji och Kyoto i Japan samt några mindre öar på Mauritius. Det är mina bästa jobb, inte på grund av att jag synts mest eller fått högst arvode, utan för att de betytt mest för mig.

Vilka är de största varumärken du jobbat för?
-Hugo Boss, J.Lindeberg, Armani,  John Richmond, Gucci, John Bartlett, Michael Kors, Nautica, GANT, Bally, H&M, Tiger Of Sweden, Björn Borg, Mila Schön och Gilette. Senaste kampanjen i Sverige var Man Underwear för Dressmann.

Genvägar in i branschen?
- Jag vet inte om det finns några. Däremot är modellagenturer ute och scoutar hela tiden. Det är lika vanligt att modeller blivit upptäckta av en slump ute på stan som att de varit med i någon modelltävling. Är man intresserad av att börja jobba som modell ska man ta några enkla naturliga bilder utan överstylade kläder och smink och skicka in dem till agenturer i Sverige.

Finns det utseenden som är mer populära i andra delar av världen?
- I Europa och USA är det vanligast med långa smala modeller, även lite mer plus size. Men till dem som ändå har utstrålning och är lite för korta enligt modellmåtten säger jag bara - testa Asien! Jag har stött på många killar och tjejer från västvärlden med rätt inställning som lyckats bra under tiden jag bott där. I USA finns även speciella ”talent agencys” för dem som har en cool look med många tatueringar eller en speciell talang. Bland annat finns en agentur i LA som heter Dragon Talent, som specialiserat sig enbart för rock, punk och tatueringstidningar. Men det är inte bara utseendet som avgör. Radar de upp dig bredvid tio stycken andra killar eller tjejer så krävs det mer än bara utseende för att sticka ut.

Har du några erfarenheter att dela med dig till killar som vill jobba till exempel  i Asien?
- Det är definitivt värt att överväga möjligheterna. Jag har själv jobbat en hel del därborta och fått otroligt mycket erfarenhet efter långa dagar. Kvaliteten är inte densamma som i Europa men vill man bara komma igång så är det ett grymt alternativ. Jag kom dit redan på en professionell nivå, men många jag mötte hade aldrig tagit en bild i hemlandet.

Hur kommer man i kontakt med utländska agenturer?
Genom att besöka www.modelnetwork.com om du inte vill pröva lyckan hos Google. Det mesta handlar om att du tror på dig själv. Jag har själv jobbat hårt och länge för att få det arvode jag har idag. Många av mina första modellresor gav inte många kronor över.

Vilket är dina bästa karriärtips till blivande modeller?
- Att lära känna sig själv, skaffa riktiga vänner och leva hälsosamt. Lär er också vad det innebär att vara riktig modell. Det vill säga att bära upp kläderna ordentligt, agera i situationen och kunna gå visningar. Lyssna även på duktiga stylisters råd, som till exempel Peter Andersson och Robert Rydberg. De har hjälpt mig oerhört mycket med sina tips.

Vilket är ditt värsta minne från ett modelljobb?
- Haha. Det finns ett jobb som fortfarande får mig att vilja krypa ner under täcket. Det var under ett modejobb för Café i Åre, med Daniel Lindstrom & Sesse Lind. Det är länge sen men jag minns att jag stod barfota i pjäxor med en tunn Pradaoutfit i minus 25 grader. Det kommer jag aldrig att glömma.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
- Alla underbara platser som jag har besökt och alla inspirerande människor i min närhet. Det ger även tid över till att förverkliga mina andra drömmar.

Vilket är det glassigaste ögonblicket?
- Det var när jag tog några glas champagne över alptopparna i en privat helikopter med Tyler Brule - grundaren till Wallpaper. Men jag måste erkänna att mitt liv är rätt glamouröst. Om hela vistelsen görs till något extra bidrar faktiskt det till att man gör ett bättre jobb. Därför blir det oftast de bästa hotellen och restaurangerna för min del.

Martin Greve

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:00