Modellskolan: Del 4

joel  |  Publicerad 2007-09-06 13:15  |  Lästid: 2 minuter


Namn: Carl Henrik Fransén.
Ålder: 21 år.
Agentur: Stockholmsgruppen.

Hur länge har du arbetat som modell?
– Sedan 2004. Allting började med att jag vann en modelltävling.

Vilka är dina tyngsta jobb?
– Det är nog för magasinen Vanity Fair och italienska Vouge. I alla fall om man ska se till dem som är mest prestigeladdade. Jag har också jobbat för Filippa K, Morris Sthlm, Tiger of Sweden och Sisley.

Tips på genvägar in i branschen?
– Det finns inga genvägar. Men det kan vara enklare om du har ett speciellt utseende. Du behöver inte ta en massa bilder i förväg. I stället är det bästa sättet att vända sig direkt till agenturerna. En del fotomodeller blir upptäckta direkt av modeskaparna.

Finns det utseenden som modevärlden skriker efter i andra delar av världen?
– I Japan är det lättare för blonda killar. En kompis till mig som inte är modell fick jobb där, svenskar har relativt lätt att få jobb. Om man är i Japan på semester så kan man alltid pröva sig fram och söka jobb inom TV-serier och reklamfilmer.

I vilket land är det lättast att försöka slå sig in som oetablerad modell?
– USA är bra för där kan man få jobba och synas i reklamfilm. Där vill de ofta ha mer av det klassiskt svenska utseendet. Om du har fina tänder så kan det räcka långt.

Hur får man chansen när du väl är där?
– Gå med i en mindre agentur, se även till att gå på auditions hos olika agenturer. Det pågår hela tiden.

Bästa karriärtipsen till blivande modeller?
– Sköt om ditt utseende. Träna och underhåll din kropp genom fysiska aktiviteter. Festa inte alltför hårt. Kör du fast någon gång kan det hjälpa att ändra utseendet en smula, ibland räcker det med att byta frisyr. Sen är det alltid viktigt att vara trevlig mot teamet, de skiter i om du är förkyld eller bara fått en timmes sömn. Men om teamet gillar dig är chansen stor att du blir bokad igen.

Vad ska man se upp med?
– Droger. Det finns alltför mycket av den varan. Se också till att du har en väletablerad agentur. Annars är det lätt att bli lurad på pengar.

Vilken är din värsta upplevelse från modellvärlden?
- En gång plåtade vi 14 timmar nonstop i 35-gradig värme i Milanos största park Parco Sempione. Mitt under plåtningen svimmade en av tjejerna och först efter det tilläts vi gå och köpa pizza och vatten. Det var nog det värsta jag varit med om.

Vad är roligast med att jobba som modell?
– Att du träffar så många intressanta människor. Du får se världen och får en inblick i olika kulturer och människors vardag. Som fotomodell är du ofta inneboende hos människor på orten när du är där för att jobba.

Vilket är ditt bästa ögonblick?
– Det var när jag medverkade i Vanity Fairs modereportage om vingården Tasca de Almerita. Vi bodde i ett palatsliknande hus på den sicilianska landsbygden med vinfält så långt ögat kunde nå. Vi fick tre mål mat om dagen som alla tillagades av gårdens tjänstefolk. Allt var producerat på gården såsom vin, får, lamm, frukt, bönor, oliver med mera. Mitt rum var cirka 80 kvm stort och hade en spiraltrappa upp till ett badrum med jacuzzi och ångbastu. Miljön var så makalöst häftig.

MARTIN GREVE

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:00