Annons
Annons


Han är en av sin generations mest hyllade noirförfattare. Åtminstone av sina kollegor. Själv har Kem Nunn aldrig sålt i närheten av lika många böcker som två av sina största fans, George Pelecanos och Dennis Lehane.

Annons

I stället har Nunn fått försörja sig på att skriva manus till filmer som aldrig blivit gjorda. Samt på försäljningen av filmrättigheterna till sin klassiska surfthriller Tapping the source (den som Vince i Entourage ville spela in i stället för Aquaman).

Gilla Cafe.se på Facebook

Men nu, 59 år fyllda, står Kem Nunn inför sitt hittills största filmprojekt, tillsammans med David Milch (Deadwood) har han skrivit HBO-serien John from Cincinnati, kanalens uppföljare till Sopranos. Även John from Cincinnati beskrivs som surf noir, en genre som Nunn är i princip ensam utövare av.

– Serien handlar om en mystisk kille som dyker upp hos en surfarfamilj och förändrar deras vardag. Surfingen är så bra lämpad för hårdkokt dramatik därför att vår bild av sporten skiljer sig så mycket från verkligheten. De flesta tänker fortfarande på Beach Boys och glada människor som ler och är vänliga, men i riktiga livet är det förstås väldigt annorlunda…

John from Cincinnati är också Nunns chans att göra den första riktigt bra spelfilmen om surfing i historien.

– Jag har aldrig sett ett riktigt lyckat exempel. Däremot finns det bra enskilda scener i vissa filmer.

NUNNS 3 SURF-FAVORITER

Apocalypse now (1979, Francis Ford Coppola)

mittbild_apocalypse

”Coppolas Vietnamdrama innehåller den enda scen som alla surfare jag känner har kunnats enas om som objektivt sett bra. Det är den klassiska ’Charlie don’t surf’-scenen med Robert Duvall som surffrälst officerare. Anledningen är att den fångar den galnaste sidan hos sporten på ett unikt sätt. Alla surfare kan känna igen sig.”

Riding giants (2004, Stacy Peralta)

mittbild_mord_riding

”En väldigt snygg och väldigt bra dokumentär. Sen känner jag Greg Knoll eftersom han är förebild till en av karaktärerna i min andra surf­thriller, The dogs of winter, och det var väl på sätt och vis här han fick en upprättelse som den pionjär han är, så jag är väl en smula partisk.”

Step into liquid (2003, Dana Brown)

mittbild_mord_step_into

”Jag gillar den för hela estetiken. Den fångar de snyggaste, mest häpnadsväckande sidorna hos sporten.”

Klas Ericsson

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar