Motor och magi

joel  |  Publicerad 2007-02-18 16:22  |  Lästid: 2 minuter


På bilmässan i Detroit presenterades nyligen någonting som väckte extra stort intresse hos de annars så luttrade motorjournalisterna. Jaguars spännande konceptbil C-XF – en stilstudie i hur ny spännande design kombineras med vilda motorer.

Ett exempel är bilens framlyktor som designats så att de ska likna kattögon, ett annat är bildens däckmönster där den välkände jaguaren återfinns. Handtagen till billdörrarna trollas fram genom att sensorer känner av när handen närmar sig.

jaguar_interior
jaguar-grill

Om man istället för handen förbi en sensor i instrumentpanelen, exponeras en infotainmentdisplay. Därefter roterar instrumentbrädans mittsektion 90° så att en dubbel display kommer fram. Den kan visa olika bilder/information för föraren och passageraren.

Föraren kan till exempel använda sin display för navigation och passageraren kan titta på en dvd. Detta Dual View-system är speciellt framtaget av Alpine för Jaguars räkning.

jaguar-framifran

Bilen ger flera föraningar om hur Jaguars kommande modeller kommer att se ut. Gemensamt med äldre modeller är det den låga taklinjen som ger bilen ett kupéliknande utseende, de sportiga linjerna framhävs med hjälp av den svällande huven.

Svenska Linda Andersson har designat delar av bilen, bland annat de redan nämnda framlyktorna och den annorlunda listen som tänds på bilens insida vid start.

Martin Greve

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-22 16:00