Så premium är Stockholms nya karaokeställe Moyagi

Karaokestället Moyagi i Stockholm

Café tar en sväng förbi Stockholms nya karaokeställe vid Brunkebergstorg för att bena ut vad konceptet ”premiumkaraoke” egentligen innebär.

Joakim Almén | Foto: Abraham Engelmark  |  Publicerad 2020-05-27 10:33  |  Lästid: 4 minuter

Sen urminnes tider har K Karaoke, Stockholms karaokeställe nummer ett, på Odengatan levererat låtlistor i pärmar och fireballshots ett knapptryck bort i något av källarlokalens trånga, privata karaokerum. Inget fel med det, K Karaoke är festkvällskult och har med sin gamla Sverige-karaoke absolut sin charm i det analoga.

Men eftersom karaoke alltjämt fortsätter att växa i popularitet bland svenskarna – eller känns det bara så? – har tanken slagit en att det där borde kunna gå att göra, om inte bättre så i alla fall på ett annorlunda sätt. Den öppningen, eller ska vi kalla det affärsmöjligheten, har Marcus Schuterman, Alexander Irinarchos och Jonathan Merlo Sjöö tagit fasta på och när de nyligen smygöppnade nya karaokestället Moyagi vid Brunkebergstorg i centrala Stockholm.

Med inspiration hämtad från den japanska arkadkulturen, ett genomtänkt mat- och dryckkoncept och hi-fi-karaoke – eller som de själva kallar det: premiumkaraoke – siktar Moyagi på att bli det naturliga go to-stället när det vankas sång i mikrofon till backing tracks. Både som ett underhållande depåstopp i festkvällen – eller som peakande slutdestination för densamma.

– Vi var gemensamt överens om att det här ska kunna vara en del av en kväll, men inte hela din kväll. Du får välja själv om du vill hänga här: käka, chilla och ha en karaokesession. Det älskar vi. Men vi vill att det ska kunna var ett pit stop också, säger en av Moyagi-grundarna Marcus Schuterman när Café träffar honom på Moyagi.

– Ärligt talat är ju karaoke väldigt roligt med dina bästa polare även när du inte dricker. Sen lägger du på bra käk och alkohol – och så blir det ännu roligare. På det kommer LED-ljus för att öka den feta upplevelsen, iPad-lösning för låtarna, en rätt stor lounge som är nice. Allt det där är bara bonusar, och location är jätteviktig för oss. Vi vill inte att vår karaokeupplevelse ska vara att åka till Globen.

Compact living x karaoke – på Moyagi lägger du dina jackor i lådorna under bänkarna. Foto: Abraham Engelmark

Det japanska temat är inte bara uppenbart i namnet. Moyagis innandöme och karaokerum är inredda i samurajrött, med tydlig vink till japansk arkadkultur, något som förklaras med varumärkessnickraren Marcus Schutermans fäbless för japansk kultur i allmänhet, och tv-spelskultur i synnerhet. ”En Blade Runner-känsla med futuristisk touch på samurajer”, som Schuterman beskriver det själv. Även karaokeställets mat- och dryckkoncept hämtar föga överraskande inspiration från karaokens hemland.

– Det är finger food-baserat, inspirerat från Japan och Korea. Prisbilden är satt så att du inte ska bränna hela din matbudget på en rätt. Du ska ha möjlighet att köpa in några olika smårätter och testa, säger Alexander Irinarchos, en av grundarna som haft huvudansvaret att ta fram mat- och dryckmenyn på Moyagi.

Foto: Abraham Engelmark

Generellt är väl en karaokekväll mest förknippat med shots, öl och kanske en och annan G&T – men ni jobbar lite mer komplexa dryckesval om jag förstått det rätt?

– Vi har en full cocktailbar där vi har Sake, vi har Yuzushu, japanska likörer, bra fatöl som Kirin och Carlsberg. Vi har ett bra sortiment. Men det är ju inte Tjoget, men det ska vara väldigt hög kvalitet, säger Alexander Irinarchos.

Ni marknadsför Moyagi som ”premiumkaraoke”. Vad innebär premiumkaraoke?

– Man ska känna att allt är premium i upplevelse. Det ska inte bara vara vad du ser eller känner. Det ska vara att allt funkar jävligt enkelt och är attraktivt. När man kommer hit ska det vara ”fan vad kul att du är här! Vi är tacksamma att du är här!” – även när det inte är coronatider. Sen maten och drycken: Vi vill att det ska vara högkvalitativa råvaror, men det ska vara enkelt. Vi vill inte att det ska vara ”Woah, vad är det här? Moyagis 2000 limited edition elitdrink, vad är det?”. Du ska kunna få en G&T, en Whiskey Sour. Men det ska vara riktigt bra gin och bra tonic, säger Marcus Schuterman.

Hur funkar karaokerummen?

– Vi har rum från 4-6 personer, 10-12 och ett rum för egentligen 30 personer. Men det rummet har vi fått minska nu på grund av corona, säger Schuterman.

– Vi har desinfektionsmedel överallt, vi spritar alla rum, det finns handsprit i varje rum och vi har mikrofonskydd som vi byter ut för varje nytt sällskap, försäkrar Jonathan Merlo Sjöö.

Låtutbudet då? En karaokekväll står kanske inte och faller med om inte en person i sällskapets favoritlåt inte finns – men det säger sig själv att det är ett stort plus om låtutbudet är rikligt. Här jobbar Moyagi med iPads (skönt!) och ett låtutbud på över 85 000 låtar som ständigt utökas. Dessutom kommer flera av låtarna i olika versioner, där de flesta av de största hitsen har en alternativ version där du kan få lågt mixade stämmor i din jakt på den perfekta Born to Run-tolkningen. Premium.

Karaokestället Moyagi ligger på Brunkebergstorg 3 i Stockholm och har öppet torsdag till lördag 17-01. Rum bokar du enklast på deras hemsida.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-06-02 19:03