Hoppa till innehåll

”Mr Absolut Vodka” om framgångssagan

Efter 34 år som högsta chef för Absolut Vodka lämnade Krister Asplund för ett tag sedan sin post. Jag tog ett snack med vodkalegendaren om milstolparna, misslyckandena – och den monumentala framgångssagan. Hur var Absolut som varumärke då för 34 år sedan? – När jag började 1982 var allting fortfarande i sin linda, men jag visste … Continued

krister_asplund
Efter 34 år som högsta chef för Absolut Vodka lämnade Krister Asplund för ett tag sedan sin post. Jag tog ett snack med vodkalegendaren om milstolparna, misslyckandena – och den monumentala framgångssagan.

Hur var Absolut som varumärke då för 34 år sedan?
– När jag började 1982 var allting fortfarande i sin linda, men jag visste ju redan då att vi hade något stort på gång, Absolut var den första vodkan som var mjuk och som inte gav en frän eftersmak. Den var gjord för att drickas ren on the rocks, något som var poppis i USA då. Och amerikanerna älskade den, vilket ju blev vår väg till framgång.

Vilka är de största milstolparna i Absoluts utveckling?
– Det var när vi började lägga till olika smaker. 1988 släppte vi Citron, och den blev oerhört stor. Både i USA men också i resten av världen. Innan dess hade vi släppt Peppar, som ju var gjord som en färdig mix för Bloody Mary. Kurant blev stor här i Norden och i delar av Europa, men fungerade inte alls i USA. Det gjorde däremot Mandrin, vilket vi kanske inte riktigt räknat med.

Vilket av ögonblicken som formade succén minns du bäst?
– Det var en period där på 80-talet när vodkamarknaden i USA fullkomligen exploderade, och volymtillväxten var så snabb att vi knappt hann leverera. Vi satsade järnet, producerade dygnet runt måndag till lördag och lagade sedan maskinerna på söndagen. Jag minns en dag när amerikanen Michel Roux, som var den som lanserade Absolut i USA, kom på besök i fabriken och stod på en provisorisk scen gjord av lastpallar och tackade personalen för att de lyckades leverera det omöjliga borta i USA. Det var stort. Då visste jag att vi hade gjort det.

Vad är enligt dig tjusningen med just vodka?
– Vodka är en smakbärare och bas för i princip vad som helst som du som konsument gillar. Du kan dricka den som den är, göra kryddiga drinkar eller fruktiga cocktails. Vodka är en fantastisk allrounddryck.

Hur dricker du själv helst din vodka?
– Jag är väldigt svag för en Martini, det är enkelt, rent och väldigt gott. Om jag har gäster hemma på middag bjuder jag annars gärna på en Cosmopolitan. Det går inte att inte gilla en Cosmo.

Absolut-Elyx
Så gör du Krister Asplunds perfekta vodka martini:
10 delar Absolut Elyx
1 del Lillet Vermouth

Häll ner i shaker med mycket is. Rör, skaka inte! Häll upp i fryst martiniglas och garnera med citronzest.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.