Annons

[nggallery id=328]

Stjärnfotografen David LaChapelle slog nyligen upp portarna till sin omtalade utställning på Nacka Strand i Stockholm. Och publiktillströmningen har varit massiv (personalen fick förlänga öppettiderna).

Annons

Men frågan är om inte LaChapelles artistiska motpol, en rad brutalt ofixade och vulgärt närgågna bilder, för dagen känns än mer lockande. På Allmänna Galleriet och Operating Place/PUB i Stockholm ställer gatumagasinet Vice just nu ut bilder med precis denna karaktär.

Gilla Cafe.se på Facebook

Det bjuds på häpnadsväckande, omvälvande och för vissa provocerande fotografier direkt hämtade ur verkligheten. Vad sägs tillexempel om fotoserien Brazilian chicks with dicks eller plåtningen ur the Special Issue där förståndshandikappade kläs ut till gangsterrappare? Vice berör på ett brutalt sätt även ämnen som barnprostitution och det resultat gatuvåld medför.

Vi ringde upp utställningsansvarig Elin Unnes på Vice Magazine.

Varför har ni två utställningar parallellt?
– Vi har valt att ha en dagutställning för hjärnan och en nattutställning för kroppen. På dagen är utställningen anpassad att förmedla känslor av att vilja se världen och kanske förändra den. På natten vill vi prioritera kroppen och det köttsliga och lämna hjärnan ifred. Man ska känna sig packad, varm och lite pirrig när man lämnar lokalen nattetid. På utställningarna lägger vi speciellt fokus på två fotografer, Ryan Foerster från Kanada respektive brittiska fotojournalisten Jamie James Medina

I samband med utställningen släpps The Vice Photo Book, pepprad med nakenhet och annar ”grovt”. Läge att lämna mormor hemma?

– Du kan ta henne till dagutställningen – om hon har ett öppet sinne. Nattutställningen är inte lika snäll.

Vad är en bra bild?
– För mig måste två kriterier uppfyllas. Dels ett starkt innehåll i form av att något har hänt och fotografen vill berätta eller belysa något. Dels att fotografen har vidtagit en estetisk ärlighet utan effekter eller annat konstlande. Det ska kännas ärligt och närgånget.

Är det därför det är så mycket naket?
– Ja, kanske. Och för att det är kul att se på nakna människor, såklart.

Patrik Hedlund

The Vice Photo Book Exhibition/Jamie-James Medina
Operating Place/PUB, Stockholm
25 april – 24 maj öppet mellan Kl. 10-18

The Vice Photo Book Exhibition/Ryan Foerster
Allmänna Galleriet 925, Stockholm
24 april – 5 juni, öppet mellan Kl. 17-01

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar