“När petar du Andreas Isaksson?”

joel  |  Publicerad 2009-02-10 16:30  |  Lästid: 4 minuter

Med flytten till FC Köpenhamn lyfter du ett par steg, både i status och lön. Tar du och din fru över familjen Allbäcks hus på Strandveien mellan Köpenhamn och Helsingör?

– Ojojoj. Om vi hade haft råd så hade vi gjort det direkt. Men jag tror att han sålde det för tolv miljoner, det är lite väl mycket pengar. Tobias Linderoth bodde där också, området är top of the line. Själv börjar jag med lägenhet nära Västerbro, men vem vet vad som händer i framtiden?

Ett tag ryktades det om intresse från Tottenham. Borde du inte haft is i magen och inväntat ett bud från en bättre liga?
– Med facit i hand kunde det kanske ha funkat, i och med att (Tottenhams förstemålvakt) Gomes blev skadad i höstas. Men när ryktet dök upp kändes det nästan panikartat. Och jag hade redan bestämt mig för Köpenhamn.

Enligt danska tidningen BT får spelarna i din nya klubb porrfilmer som segerpremier. Var det något du vägde in?

– Det var inga såna grejer som jag la in i mitt avtal, kan jag säga. Och jag har inte hört från ”Bella” (Fredrik Berglund), Linderoth eller Allbäck att det skulle vara så. Det är kanske något som tillkommit efter att de lämnat, eller så har de inte vågat säga det hemma.

Har det förekommit porrfilm i Elfsborgs spelarbuss?
– Nej, absolut inte. Det är en oskriven lag. När man är anställd av Elfsborg håller man inte på med sånt.


Hur var det att lämna Elfsborg?

– Direkt efter sista matchen i Gävle var det någon som frågade: ”Hur känns det att göra sin sista match?” Den frågan kom lite olägligt, kan man säga. Och inte blev det bättre sen, när fansen kramade om mig. Alla känslor kom på en gång, och det var skönt att få ut dem. Jag fick gråta lite.


Är det vanligt att man visar den typen av känslor i ett fotbollslag?

– Jag var i Elfsborg i tio år. De här människorna har betytt allt för mig. Det är lätt att åka ner till Köpenhamn och skriva på ett papper när det är ett halvår kvar till flytten. Men när det väl tar slut med gänget blir det allvar. Då är det jävligt tråkigt.


Vem är allsvenskans västa retsticka?

– Tidigare har det varit Niklas Skoog (Malmö FF). Han är en jäkla go kille vid sidan om, men han är en snackare. Han försöker få alla spelare ur balans. Det är inget nedlåtande snack, utan mer: ”Tjena, hur är läget? Vad ska du göra i morgon?” Svarar man har man ju lyssnat – och då är man inte riktigt med på det som händer. Jag gick på det någon gång när jag var yngre, då trodde man att han var schyst som frågade hur läget var. Sen finns det en annan typ av retstickor ute på planen, som drar i tröjor och trampar på tår. Men dem märker inte jag av så mycket.


Även i ditt målområde måste det hända en del. Henke Larsson har berättat utförligt om sitt bästa trick: pungnypet.

– Säkert, men jag känner inte av det där för jag har pungskydd.


Har alla målvakter pungskydd?

– Nej, och jag förstår inte varför. Själv var jag van vid det från hockeyn. Pungen är ju det heligaste man har. Jag har inga barn än och vill hålla chansen vid liv. Om man får ett skott på skyddet blir det inte själva paketet som tar smällen, utan ljumskarna. Det kan jag ta.


Vilka allsvenska spelare snackas det skit om?

– Jag vet inte om jag ska säga det.


Du spelar ju inte i allsvenskan 2009, så det är väl riskfritt?

– Ta en sån som Henrik Rydström, som vill vara med och synas överallt. Han går ut och säger vissa saker som han inte kan mena egentligen. En del blir irriterade på det.

Läser du Rydströms blogg eller hans krönikor?

– Nänä. Det där får han hålla på med, om han vill. Jag skiter i honom.


Säger det något om allsvenskan att Kalmar är svenska mästare?

– Nä, titta på vilka spelare de hade. Och de gjorde ändå 70 mål, det är ofattbart mycket.


Du var med i samma juniorlandslag som Zlatan, Kim Källström, Johan Elmander, Andreas Isaksson och Tobias Linderoth. Var det givet vilka som skulle bli nåt stort?

– Inte direkt. Men Zlatan var speciell. Han hade en fruktansvärd teknik och var lite stjärna redan från början. Han betedde sig ungefär som nu. Han ändrade sig inte för att någon annan ville det, utan körde sitt race. Jag respekterar honom för att han vågar vara den han är. En jävla bra kille.


Vad skiljer dig från att peta Andreas Isaksson i landslaget?

– Han har rutinen, först och främst. Annars är det inte så stor skillnad mellan målvakterna. Det är mer att man ska ha turen att få visa upp sig, att få chansen vid rätt tillfälle.


Landslaget har en generös budget. På vilket sätt är det lyxigare än när ni låg på läger med Elfsborg?

– Det du behöver kan de oftast fixa. Säg att mina handskar går sönder. I Elfsborg fick jag ordna det själv, i landslaget säger jag bara till så åker någon och hämtar ett nytt par.


Har Lars Lagerbäck humor?

– Det har han väl. På genomgångar kan det komma någon rolig kommentar. Men det är bra att han håller distans till oss spelare, att han inte blir för mycket kompis. De andra ledarna får skoja mer i stället. Så har vi haft det i Elfsborg också. Huvudtränaren håller distans, den assisterande tränaren skojar med spelarna.


Du har hela tiden haft extrajobb vid sidan av fotbollen – som ungdomsledare, på begravningsbyrå och senast på det lilla företaget Lennarts Lotter & Idrottspriser. Andra välbetalda fotbollsproffs lägger den tiden på att fika i stället.

– Många undrar varför jag inte väljer att vara ledig, men vad ska jag göra hemma? Glo på tv? Då lär jag mig inget. Jag vill inte sätta mig i skolbänken heller. Men jag tycker om att lära mig saker, att jobba och göra något vettigt av vardagen. Och man vet aldrig vad som händer. En liten skada så står man där utan fotbollen.

Christoffer Brask

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:14