Annons
Annons

Taschen
Numera vilar det ett nostalgiskimmer över 70-talsporr. John Holmes har gestaltats i Boogie nights (1997) och Wonderland (2003), Linda Lovelace och Långt ner i halsen dissekerades i dokumentären Inside Deep throat (2005) och Seka dök – 30 år efter sin storhets­period – plötsligt upp som bullbakande hemmafru i dokumentären Desperately seeking Seka 2002.

Med tanke på mänsklighetens behov av för­nyelse och motreaktioner, men också jakten på sin egen historia, är det inte så konstigt att det smugit fram en mytologisering kring porrens födelseperiod och människorna som utvecklade branschen till en mångmiljardindustri.

Porrvärlden på 70-talet och porrvärlden på 2000-talet är rent estetiskt lika långt ifrån varandra som en Dodge Charger och en Volkswagen Passat.

Annons

Då sköts filmerna på 35-millimetersrullar, hade snygga affischer och visades på biografer.

Det var håriga bringor, mustascher, naturliga bröst, kurviga kroppar och rejäla buskar mellan benen. Det såg naturligt ut. Snyggt och limiterat. I dag är det dv-kameror, silikon, slätrakat, anal- och muskelorgier in absurdum. Klonat, fult och massproducerat.
mittbild_nar_synden
Senaste bidraget till ikoniseringen av 70-tals-­porren står bokförlaget Taschen för nu när man ger ut boken Vanessa del Rio. Vanessa del Rio (född Anna Maria Sanchez) slog igenom 1974 och var verksam fram till 1986. Hon var den första porr­aktrisen med latinskt ursprung som nådde stjärnstatus.

Del Rio – som nu är 55 år gammal och driver sajten www.vanessadelrio.com – blev känd för att sexuellt tänja på gränserna och för sitt passionerade sätt framför kameran.

I boken berättar hon: ”I wasn’t ­hired to perform extreme sex. I would just get totally into my scenes and they would capture it. If it was ass eating, then they got ass eating!”

Vanessa del Rio är en rikligt illustrerad biografi om en kvinna som levt ett liv med sex, droger och fängelsevistelser som huvudingredienser, men som aldrig har bett om ursäkt.

Boken släpps i augusti i en begränsad, signerad upplaga om 1 500 exemplar. En dvd-dokumentär medföljer.

Pris: 7 500 kronor. Info: www.taschen.com.          

Peter Smirnakos

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar