Annons
Annons

2011 kom den första filmen som någonsin byggde på en viral hit. I framtiden kan Youtube mycket väl bli Hollywoods synopsis-studio menar Cafés filmkrönikör Jonas Cramby. 

* * *

I februari 2010 råkade den amerikanska pensionären och Vietnamveteranen Thomas Bruso i bråk med ett par svarta ungdomar på en lokalbuss i Oakland i Kalifornien. Slagsmålet filmades, lades ut på internet och efter 24 timmar, och över en miljon Youtubeträffar, var internet-fenomenet ”Epic beard man” fött.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Det fanns helt enkelt något djupt tillfredsställande med att se en 60-plussare gå till stan på en läskig gangsta samtidigt som det kom anklagelser om rasism – från båda håll – vilket gjorde klippet debattvänligt och bra. Men hur snabbt än ”Epic beard man” spred sig skulle det dock antagligen snart ha glömts bort, eller åtminstone blivit ett sådant klipp som äldre släktingar med långsamma internetreflexer skickar till en, om det inte vore för att det i december 2011 också lades upp en trailer till en actionfilm som kallades Bad ass. I filmen spelade nämligen Danny Trejo en karaktär identiskt klädd med ”Epic beard man” men som, i stället för hiphopare, misshandlar skinheads. Genast började internet koka.

Nättidningen Vultures filmskribent Sarah Benned förklarade att Bad ass antingen måste vara ”en parodi, en trailer för en parodi eller bara en ursäkt att låta Danny Trejo bära magväska och spöa upp folk”.

Det fanns helt enkelt något så orimligt med Bad ass att det bara inte gick att tro att den var på riktigt (vilket den var).

Orsaken till denna skepsis tror jag helt enkelt berodde på att Bad ass var den första filmen någonsin som byggde på en viral hit.

Reaktionerna var precis likadana när nyheten om den första tv-spelsfilmatiseringen Super Mario Bros: The movie kom 1993. Det går ju inte att filma ett tv-spel heller, är ni galna? I dag är dock detta fullkomligt normalt och häromåret kom Battleship – en film baserad på det mesiga barnspelet Sänka skepp. Och innan tv-spelsfilmatiseringarna var det ju filmatiserade serietidningar som väckte heta känslor.

Min gissning är att Bad ass bara blir den första i en lång rad internetinspirerade filmer. Kanske kommer Youtube en dag att bli Hollywoods främsta synopsisstudio.

Så varför inte börja redan nu?

Vad sägs till exempel om den svenska actionfilmen Vem var det som kasta?, det existentiella dramat Du simmar ur bild eller den varma ungdomskomedin Ha det så kult på restaurangen?

Jonas Cramby

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar