Nätverka efter jobbet

joel  |  Publicerad 2006-07-05 19:25  |  Lästid: < 1 minuter

En öl efter jobbet är så mycket mer än bara, just det, en öl efter jobbet. Det menar Dan Porsfelt, lektor vid Växjö Universitet i sin studie Hänger du med på en bira? After work-fenomenet i svenskt arbetsliv.

– Jobbölen kan vara bra både för dig själv och företaget. Problem löses lättare och du syns bland rätt människor. Samman-hållningen ökar och den anonyme killen som sitter för sig själv i källaren eller bakom kopiatorn får chansen att träda fram.

Hur blir jag en vinnare på afterwork-ölen?
– Om du lyckas göra ett så kraftigt intryck på ölsnacket att det fortfarande pratas om dig dagen efter är du en vinnare. Men vi pratar inte om småskratt och pekningar för att du dansade på borden. Det är fraser som ”jäklar vilken skön kille han är egentligen”, ”så trevlig har jag aldrig trott att han var” och ”vilken schyst polare” som du söker efter.

Vad vinner jag på det?
– Höjdarnas karriärer har alltid avgjorts i bastun, på golfbanor och i barer. Du vinner en helt ny plattform att vinkla samtal ifrån. Du får tillgång till historier, berättelser och skrönor, men framförallt otroligt mycket viktig information. Öl och ryggdunkar skapar en tillhörighet, ett slags band mellan er. Skotska undersökningar visar att after work-öl generellt ger högre lön. Och visst blir det svårare att sparka en ölpolare än en anonym tråkmåns.

Vem har mest att vinna?
– Du som är ung och obunden. Du behöver inte offra någon familje-tid samtidigt som du knyter nya kontakter och stramar åt gamla. Ofta avgörs det redan vid bardisken vem som leder vissa projekt och sats-ningar. På mötena bekräftas ofta bara vad som beslutats i baren. Att sida bredvid chefen vid baren kan innebära underbara karriärmöjligheter.

Men om jag inte orkar?
– Då förlorar du självklart ganska mycket. Du tappar vissa roller och positioner i sammanhållningen och mister den plattformen ifrån var de andra ölpolarna får sina samtalsämnen och gemensamma skratt.

Daniel Kjellsson

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 22:47