Nea toppar listorna med Eiffel 65-melodi: ”När en refräng är speciell så får jag lite ont i magen”

Efter att ha dominerat listorna runt om i Europa EP-debuterar nu svenska Nea.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2020-06-12 10:14  |  Lästid: 3 minuter

Artisten och låtskrivaren Nea släppte i höstas sin första solosingel Some Say – en dunderhit vars melodi har fått halva Europa att stanna upp och börja rota i Voxpop-delen av minnet. Melodin kommer från italienska eurodancegruppen Eiffel 65:s I’m Blue (Da Ba Dee) och är på något sätt en del av en revival för en av musikhistoriens mest formlösa perioder: åren under slutet av 90-talet då eurodance och happy hardcore klättrade upp för listorna. Gigi D’Agostino hördes i succéfilmen Uncut Gems, Lorentz har berättat att syntar på hans nya album är inspirerade av Scooter – och runt om i världen toppar nu alltså svenska Nea listorna.

Sedan tidigare är Nea, eller Linnea Södahl som hon heter till vardags, en etablerad låtskrivare som bland annat varit med och skrivit Lush Life (och en rad andra låtar) åt Zara Larsson, men har också skrivit hits åt Tove Styrke, Sabina Ddumba och Tinie Tempah. På årets Grammisgala blev hon nominerad till priset som Årets kompositör.

Låten har varit den mest spelade i svensk radio i tio veckor i rad och har haft samma placering ute i världen. Under våren har det varit en av de mest shazamade låtarna i Europa låter Neas skivbolag också meddela. I samband med att Nea EP-debuterar så passade Café på att ställa några frågor.

Hur kommer det sig att du har tagit steget till att bli artist själv i stället för att skriva åt andra?

– Jag älskar verkligen mitt jobb som låtskrivare så det var inte alls en plan jag hade. Jag var på ett möte med Petter Eriksson och Linn Wexell på Milkshake Music. Vi har jobbat mycket förut eftersom jag skrivit med flera artister Petter signat, som Tove Styrke, Linnea Henriksson, Grant och Molly Sandén. Och där i mötet fick jag ett infall att spela upp låten Some Say. Det var faktiskt väldigt random för låten var då på hold åt Camila Cabello. Hur som helst så hann vi knappt lyssna klart på låten förrän Petter sade: ”Den här låten ska ju DU sjunga. Får jag signa dig som artist?”. Och fjärilarna som svämmade över i min mage då gick inte att stoppa så på den vägen bar det.

Vad skiljer dina egna låtar från de låtar du skriver till andra artister?

– Jag försöker att inte göra så stor skillnad på min skrivprocess för jag har märkt att om jag tänker för mycket på att JAG ska sjunga detta övertänker jag i stället för att låta musiken ta mig dit den är på väg. Jag försöker alltid, oavsett vem jag skriver till, att skriva musik från hjärtat och med riktiga känslor. Men det är klart att i mitt eget projekt har jag ju mer makt att styra musiken till den musikvärld jag älskar mest. Det blir mycket 90-tal och organiska referenser.

Du har redan hunnit skriva en mängd hits, hur skriver man en refräng som man vet kommer funka?

– Om det hade funnits ett enkelt recept så hade vi alla skrivit hits, haha. Nä, men jag tror att mixen av igenkänning och nytt är viktig. Låten ska sätta sig på hjärnan men samtidigt ha det där lite otippade elementet som gör att det känns nytt och att man vakar till. Om en refräng verkligen är speciell brukar jag kunna få lite ont i magen när jag skriver den, haha.

Du är etta på en massa listor runt om i Europa, hur kommer det sig att det har tagit sån fart utanför Sverige?

– En stor anledning till att Some Say blivit så stor är så klart det faktum att refrängen är baserad på melodin från Eiffel 65’s megahit I’m Blue från 1998. Det är förvånansvärt många som inte direkt kopplar att det är en gammal melodi men jag är övertygad om att igenkänningsfaktorn gör mycket även om den är undermedveten. Jag tror tajmingen var perfekt för att I’m Blue skulle få en throwback. Sen tror jag att vi lyckades bra med att bygga en helt ny låt och känsla kring den klassiska melodin. Låten skrevs från en väldigt ärlig och äkta plats och det tror jag hörs. Och sen beror det på mitt team såklart!

Vilken är din favoritlåt på EP:n? 

Some Say är såklart väldigt speciell för mig för den var starten på hela projektet och dessutom titeln på EP:n. En annan favorit är Drunk Enough To. Den handlar om när man är intresserad av någon men inte vågar ta nästa steg, och hur det då brukar kunna hjälpa att ta ett glas eller fem. Väldigt flirtig, somrig och 90’s-doftande.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-06-12 10:21