Nora Strandberg

 |  Publicerad 2008-05-04 18:38  |  Lästid: 2 minuter


I TV4:s sportstudio blev hon ett ansikte för halva svenska folket. Som programledare i Canal Plus håller hon på att utvecklas till nästa Arne Hegerfors. I senaste numret av Café berättar 26-åriga Nora Strandberg om raketkarriären och de destruktiva tonåren.

En och en halv timme återstår till sändning och Nora Strandberg börjar bli nervös.
Minuterna tickar, laguppställningen är inte komplett.
Magnus Carlsson, Hammarbyfan och sångare i Weeping Willows, är just på väg in i duschen när Nora ringer och påminner om att han lovat att vara gäst i dagens program.
En stund tidigare har hon varit ute vid porten och släppt in en annan gästtyckare, Radiosportens Annika Greder Duncan, och följt henne ner till sminket i källaren.
– Vill du ha kaffe, förresten…?
Samtidigt som Nora förbereder sig för fem timmars direktsändning, med en bunt manuslappar i handen, sköter hon en stor del av markservicen här på Canal Plus. På hennes gamla arbetsplats TV4 har de en armé av assistenter till sånt.
Hon har bara behövt flytta 50 meter, för husen ligger i princip vägg i vägg. Ändå är det två olika världar. Det sägs att en höjdare från dåvarande ägarbolaget i Frankrike gjorde en grimas när han för några år sedan klev ur sin limousin utanför Canal Plus-byggnaden på Tegeluddsvägen.
– That is a tv station, sa han med en nick bort mot TV4-huset.
Sedan, med en gest mot betongbunkern framför honom:
– This… is a night club.
Ändå är det ingen tvekan om att Noras flytt från TV4-Sporten till programledarjobbet på Canal Plus är ett rejält karriärlyft. Tittarsiffrorna är lägre i betongbunkern, men credden i att leda en egen fotbollsshow desto större. Att hon tagit över efter Arne Hegerfors, nestorn inom svensk sport-tv, gör inte saken sämre.
– Arne har lovat att ge mig feedback. Att få ha honom som något slags bollplank känns fantastiskt, nästan surrealistiskt.
Vad tänkte du när Canal Plus hörde av sig?
– Det var inget svårt beslut. Jag kände inget dåligt samvete, för mina chefer på tv4 visste att det här var exakt vad jag alltid hade velat göra. Sen bryr jag mig faktiskt inte ett dugg om hur många som tittar, bara jag får jobba med något som jag brinner för.
Du måste också ha fått ett hyfsat lönelyft.
– När man värvas till ett jobb blir det ju alltid lite bättre. Men det är inga fantasisummor på något sätt. Det jag fått är framför allt status. Om man kommer som ung till ett ställe som tv4 och nästan är en som ska läras upp – då kan det nog vara bra att byta jobb. Det är lätt att fastna i lillasysterrollen. Nu, på Canal Plus, har jag fått en annan tyngd.

Hela intervjun och alla bilder, i nummer 3/2008 av Café – i butik nu!

nora_2

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:02