Regissörer och producenter har sedan filmernas begynnelse nyttjat så kallade ”easter eggs”, för att antingen spela tittarna ett spratt eller charma hängivna fans. I form av repliker, scenmiljöer eller statister går det att hitta de undangömda påskäggen för den riktigt observanta – eller filmnördiga.
Mitt i den oändligt långa transportsträckan mellan julledigheten och sommarsemestern infaller tack och lov påskhelgen. Vad som annars bara hade varit en helt vanlig tvådagarshelg blir istället dubbelt så lång, vilket innebär att dina filmsittningar även de kan bli dubbelt så långa. Med ett välfyllt påskägg på soffbordet och påskäggsfyllda filmer på TV:n kan det inte bli något annat än en succé. Café hjälper dig att rivstarta påskhelgen genom att guida till tio av filmvärldens bästa easter eggs.
Crystal Meth-referens i Zootopia
Animerade filmer i allmänhet och Zootopia i synnerhet förtjänar all respekt världen har att erbjuda. Speciellt när det refereras till Breaking Bad i detta finurliga easter egg. Huvudkaraktärerna hittar ett olagligt kemilabb, där ett får i en gul skyddsdräkt tillverkar en blå, olaglig substans. Som grädde på moset berättar labb-fåret i telefon att ”Woolter och Jesse” har kommit tillbaka till labbet. Briljant.
Wilhelm-skriket
Vad har My Little Pony, Reservoir Dogs och The Hobbit gemensamt? Förutom att vara fantastiska produktioner innehåller de filmvärldens vanligaste skrik: The Wilhelm Scream. Allt började i Spaghetti Western-filmen Distant Drums från 1951 när en kobojsare blir uppäten av alligatorer. Cirka 70 år senare används skriket fortfarande frekvent i filmer, och nu när vi belyst vrålet kommer du aldrig att kunna missa det.
E.T. i Star Wars
Det visar sig att E.T. kommer från en galax långt, långt borta. När hen och Elliot flyendes på en BMX blev jagade av snuten i San Fernando Valley var det alltså ”The Force” som E.T. använde för att få cykeln att sväva. Den rimliga förklaringen är antagligen att regissörerna och nära vännerna George Lucas och Steven Spielberg bara ville skoja till det lite, dock.
Sex-scenen (nåja) i Harry Potter
När slutscenen släckts ner och eftertexterna börjar rulla i den tredje Harry Potter-rullen hittar vi ett väl gömt easter egg. På marodör-kartan går ingenting obemärkt förbi, vilket såklart gäller för de två Hogwarts-eleverna som ser ut att gnida buk i det nedre vänstra hörnet. ”Jag svär högtidligt att jag har något rackartyg för mig!”.
Waldo i Apocalypto
Regissören Mel Gibson bestämde sig för att slänga ner Waldo i en mesoamerikansk massgrav i filmen som utspelar sig någon gång på 1500-talet. Det har nog aldrig varit svårare att hitta Waldo, speciellt eftersom den blixtkorta stillbilden bara kan tydas i original-releasen som gick på bio.
Statisten som inte ska gå att missa
Enligt myten är den glasögonprydde och krullhårige statisten Jesse Heiman med i varje film som någonsin skapats, och har du inte sett honom har du bara inte letat tillräckligt noga. Från filmer som Spider-Man och The Social Network till serier som Curb Your Enthusiasm eller S.W.A.T. hittar du Hollywoods favoritstatist som har ett minst sagt imponerande CV.
Den självupptagne Hitchcock
Det förekommer att filmregissörer ställer sig upp från regissörstolen, kliver ut från crew-dunklet och placerar sig framför kameran istället för bakom den. Till exempel har Quentin Tarantino och Peter Jackson tagit på sig skådespelarrollen ett par gånger, men INGEN älskar sig själv lika mycket som Albert Hitchcock. Totalt finns det 52 bevarade Hitchcock-rullar, och regissören väljer att synas i 39 av dem.
R2-D2 och C3-PO i Indiana Jones
Återigen verkar George Lucas och Steven Spielberg känna sig på bushumör, denna gång i produktionen av Indiana Jones och jakten på den försvunna skatten. För den riktigt uppmärksamma går det att se rymdens charmigaste robotar i hieroglyf-skrift när Indy ska rucka på en gammal mumiegrav.
Depp som ödla möter Depp som väckskalle
Nästa animerade film att referera till droger och olägenheter är Rango från 2011. Johnny Depp står för dubbningen till den olycksamma kameleonten Rango, som i en scen snubblar över en tidigare Depp-karaktär. I Nevada-öknen landar Rango på vindrutan till nercabbad Cadillac, där de två resenärerna påminner en hel del om Duke och Gonzo från Fear and Loathing in Las Vegas.
Tydliga dödsdomar i The Departed
I Martin Scorseses tokhyllade och stjärnspäckade The Departed använder sig den amerikanske regissören av fiffiga indikationer för att visa när filmens olika karaktärer kommer att bli mördade. Genom att använda sig av bland annat arkitektur, graffiti eller ljuskällor målas det upp ett stort ”X” i filmens olika scener. När de väldigt tydliga kryssen pekas ut är de helt plötsligt omöjliga att missa.