Hoppa till innehåll

17 prylar som gör oss lika nostalgiska som Nokia 3310

Joel Linde

Nokia har visat vägen tillbaka till 00-talet genom att lova en ny version av sin klassiska 3310. Låt nu andra följa deras exempel och ge oss tillbaka dessa fantastiska prylar också!

Internet dog nostalgidöden när det läckte ut att Nokia kommer skapa en ny version av deras oförstörbara gamla 3310. När vi väl hade invaggats i nostalgidvalan låg det inte långt bort att börja drömma om andra prylar som vi saknat precis lika mycket.

Här är 17 exempel.

1. Imac G3

Så här såg liksom inte datorer ut på den tiden. De var helt gråa – liksom den fulaste beigegrå färgen tillgänglig – och bestod av inte en utan två stora lådor. Imac G3 sket i alla regler och vi blev helt mindblown! Och när man utlovar hastigheter ”från noll till internet på tio minuter” förstår vi att det blev en succé!

2. Ibook

Ja, ni förstår ju. När denna kom år 2000, två år efter succén med Imac G3, var det många hakor som skrapade i marken. Och det fattar man ju, KOLLA bara på den här skönheten!

3. Universaltouch-fjärren

Den låg därpå soffbordet som en helig gral hos rika familjer och utstrålade lyx och rikedom. Man visste också att de omöjligt kunde ha programmerat den själva så de har ju betalat någon cable guy dyra pengar för att få den att funka också. Ultimat statussymbol.

4. Freestyler-hörlurarna

Vi ville inget hellre än att lägga vantarna på ett par såna här supermegalurar när vi studsade runt och skrålade ”rockamackafo” till världens då coolaste låt, Freestyler av Boomfunk MC. (Modellen heter Sony MDR-V700DJ.)

5. Uppblåsbara möbler

uppblasbar fatolj

Kompisen som hade en uppblåsbar fåtölj på rummet visste att han hade ett jävligt bra förhandlingsläge.

6. Turtlesspelet

Konami: Teenage Mutant Ninja Turtles

Ingen spelenhet har någonsin legat skönare i händerna och ljuden, känslan, den totala extasen som infann sig när man spöade skiten ur Bebop och Rocksteady… ah, den kommer aldrig igen.

7. Glassarna från förr

gamla gb-glassar

Oklart vad vi är mest sugna på nu: parets glittrande livsglädje eller en påse Cool Bits, en Red dream och en Magnum för 12 spänn.

(Här kan du läsa om hur årets nya glassar från GB smakar)

8. Moderna mixtapes

mr music

Nånstans i Sverige satt någon som älskade dig djupt och gjorde blandband på cd åt dig, som en gång i månaden damp rätt ner i lådan. Allt du behövde göra var att häpnas över det ascoola omslaget, slänga skivan i spelaren och lägga dig i soffan för att insupa det bästa världen hade att erbjuda i musikväg just då. Den här plattan innehöll megahits som Oh, baby all, Boom boom, Scatman’s world och Kiss from a rose.

9. Cd-växlare

Att få tjoffa in inte bara en utan tre av sina favoritplattor från Mr Music i cd-spelaren var ett teknikens under som var svårt att fullt ut begripa. Det mekaniska ljudet under växlingen fungerade som vinjettmusik till huvudakten.

Internet dog nostalgidöden när det läckte ut att Nokia kommer skapa en ny version av deras oförstörbara gamla 3310. När vi väl hade invaggats i nostalgidvalan låg det inte långt bort att börja drömma om andra prylar som vi saknat precis lika mycket.

10. Honda Civic från första Fast and the Furious

I den tidens coolaste film om bilar var detta den coolaste bilen av dem alla. En nattsvart Honda Civic med grönt neonsken och tight kjolpaket var den enda nyckeln till riktig framgång i livet.

11. Bilstereo med löstagbar front

I vår svarta Honda Civic skulle vi naturligtvis ha en stereo från Blaupunkt med löstagbar front. Displayen skulle förblinda oss med sitt starka sken och epileptiska equalizer-grafik.

12. Vibratorpennan

vibrerande penna

När pennan såg ut som en kärnvapenrobot och dessutom vibrerade var det ett rent nöje att rita och skriva. Mamma och pappa har aldrig haft så mycket fint att pryda kylskåpet med som under vibratorpennans storhetstid.

13. Gul-klockan

Med en sån här runt armen gick vi aldrig sysslolösa. Vi kunde dra i velcrobandet, vi kunde snurra på ringen och låta som en syrskolloni och vi tog naturligtvis aldrig av oss den när vi duchade efter gympan – den tål ändå 100 meters djup. Det ledde dock till en något obehaglig odör från en solid, brun hinna av hudavlagringar.

14. Vattenringspelet

waterful ring toss

Det var i princip helt omöjligt att få ringarna att trä över de små piggarna, men kunde ändå hålla oss hypnotiserade i flera timmar. Förmodligen den bästa investering en förälder kunde göra.

15. All världens skönhet

view-master

Diabilder i handformat – what’s not to love? Vi hade våra favoritdiskar och på varje disk våra favoritbilder. Genom dessa små hål kunde vi ta del av all världens skönhet…

16. Bollen som faktiskt gick att kasta

baseball-med-svans

Du kunde praktiskt taget lätta från marken första gången du lyckades slunga iväg bollen 17 meter i stället för 7, tack vare denna geniala hbtq-leksak. Det hände dock bara ungefär varannan vecka eftersom du var för kort och bollen envetet studsade i marken och tappade all schwung, hur högt upp på tårna du än ställde dig.

17. Dåtidens pekskärm

etch a sketch

Det kändes lite som den tidens pekskärm. Och att försöka synkronisera den vertikala och horisontala ratten var ett arbete som aldrig fick avstanna.

Det finns så otroligt många mobiler vi saknar så de förtjänar en egen artikel:

8 klassiska mobiltelefoner som var sjukt coola – på sin tid

Har du inte släckt nostalgitörsten än?

Därför var Nokia 3310 världens bästa telefon

19 rusdrycker från tonåren som du måste ha vuxit ifrån nu

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.