Hoppa till innehåll

Nu är det klippt

joel

Stubbat, långt eller en fyllig lugg – så här ska du se ut i höst För inte så länge sedan (närmare bestämt i våras) verkade alla designers ha gjort gemensam sak, och samtliga ledande modehus gav sina modeller ögonbrynslånga Beatlesluggar, med grungeskruffig längd vid öron och nacke. Men, hombre – det var då. Hösten 2006 … Continued


Stubbat, långt eller en fyllig lugg – så här ska du se ut i höst

För inte så länge sedan (närmare bestämt i våras) verkade alla designers ha gjort gemensam sak, och samtliga ledande modehus gav sina modeller ögonbrynslånga Beatlesluggar, med grungeskruffig längd vid öron och nacke.

Men, hombre – det var då.

Hösten 2006 kommer motreaktionen, och nu spretar hårmodet i stället hej vilt åt olika håll. Det finns till och med tre eller flera parallellt regerande stilar samtidigt hos en och samma designer – vilket tidigare har varit helt tabu.

Så vilka är då dessa konkurrerande nyheter?
Jo, som följer:

inuti_klippt5

• Vi har den med militärisk precision maskinklippta millimeterstubben som hos John Galliano, Junya Watanabe och överallt hos Dolce & Gabbana.

inuti_klippt1

• Vi har det arroganta dandyhåret, med nonchalant hängande och halvlång jag-är-artist-lugg som hos Jean Paul Gaultier och Yves Saint Laurent eller – mest poetiskt – Versace.

inuti_klippt2

• Vi har de raka, lång-långa och nu alltid bakåtslickade håren med tydlig, blank produktnärvaro och rocker-/bikerkänsla närmast ansiktet. Bästa exemplen? Comme des Garçons, Alexander McQueen och även Junya Watanabe, som alltså valt två totalt kontrasterande klippningar på sina visningskillar.

inuti_klippt3

• Och vi har slutligen och framför allt: de trimmade pojkfrisyrerna med ansad nacke och snaggade sidor i kombination med en längre, tyngre och städad lugg. Tänk England, internatskola och MVG i uppförande för inspiration. Det har i alla fall både Prada, Dior, YSL, Jil Sander, Burberry, Vuitton och en hel radda creddiga modehus gjort denna säsong – som alltså innehåller ett användarvänligt alternativ för varje intresserad snubbe.

Sammanfattningsvis: Modernt nu är ett, som det heter på frisörspråk, ”mindre huvud” än tidigare. Det innebär att en tajtad hårsilhuett, utan fluff eller volym, gäller.

Och även om både svartbrunt och rött är med i matchen blir det blont – ”spökblond” kallades nyansen vid visningarna – som tar hem segern som Den Nya Färgen (se nedan).

inuti_klippt4

”Spökblond” – Sjukt snygg och som gjord för att kopieras!

Tomas Lenneryd

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.