Annons
Annons

skittles2

Kan man stoppa dem i halsen? Ja, säkert! Kan man få diabetes av att äta för många? Troligen. Men den största faran vilar inte i de väntade riskerna utan det så kallade ”Skittle mouth”. 

* * *

Tidigare i år har det amerikanska snasket Skittles i hemlighet lanserats i Sverige. De ikoniska färgkaramellerna har tidigare bara funnits i utvalda amerikanska shoppar, eller via nätet – men nu finns de i var och varannan mataffär.

Annons

Glädjande för oss USA-fantaster – men det är tyvärr inte bara en god nyhet.

De regnbågsfärgade små pastillerna har under årtionden gett mystiska bi-effekter på andra sidan Atlanten. Skittle mouth och Skittle jaw ger den som frossar rejäl käksmärta eller uppskrapad, sårig tunga. Den sistnämnda kommer framförallt från den sura varianten”Sour Skittles”.

Människor har klagat över att de förlorat känseln i tungan, eller förlorat känseln i hela munnen och att det ska ha känts som skärsår.

Det finns inget officiellt uttalande om Skittle mouth, men problemen liknar de som uppmärksammades efter att Ahlgrens Sura Bilar lämnade fabrikerna 2009. Det handlade då om att vinsyran eller ”sursockret” som fanns på bilarna gav upphov till slemhinneproblem och sår i munnen.

”Du känner hur de fräter sönder dina tänder och du får blåsor på tungan. Jävla skräp, de första var väldigt goda, sen började det göra ont i tänderna och sedan började tungan svida och man kunde inte stoppa en enda till i munnen utan att det gjorde ont. Undvik!”, skrev en upprörd kund enligt Svenska Dagbladet.

Överkonsumtion kan ligga bakom de extrema mun- och käkbesvär svenska och amerikanska kunder beskriver.

– Syra är ju surt och äter man för mycket så skapas irritation, kunde Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livsmedelsverket då berätta för Svenska Dagbladet.

Enligt tillverkaren Wrigley har Skittles än så länge varit en framgång i Sverige.

– Skittles är ett stort amerikanskt godisvarumärke och mottagandet har varit över förväntan. Det är riktigt kul att se att så många känner till Skittles i Sverige, säger Katarina Szostak, brand manager för Skittles.

Det här med Skittle mouth då?

– Det känner jag inte till men Skittles är som bekant Expect the Unexpected, säger Katarina Szostak.

Erik Lejdelin

* * *

Läs mer!

20 godisar som inte alls heter vad du trodde

12 godissorter som borde förbjudas nu

Sant eller falskt – sex vanliga påståenden om alkohol

Den här halloumiburgaren kommer få dig att sluta längta efter kött

Annons

Dela (18)
TweetaLaddar