Hoppa till innehåll

Nu kan du lukta som en Bergmanfilm

Personaparfymen bredvid en inklippt Ingmar Bergman
Robin Åberg

Hur doftar en filmklassiker? Inför årets Bergmanvecka lanseras en parfym inspirerad av ”Persona”.

Sveriges största filmskapare genom tiderna, Ingmar Bergman, hade en sällsynt förmåga att fånga människans allra innersta väsen på filmduken och teaterscenen. Men hur hade det varit om han även var parfymskapare?

Den frågan (och några andra) ställde sig Bergmancenter inför sommarens Bergmanvecka på Fårö där temat är ”Remaking Bergman”. Nu lanseras alltså en världsunik parfym, som en hyllning till Bergmans gåtfulla mästerverk Persona med Bibi Andersson och Liv Ullmann i huvudrollerna.

– Precis som Persona handlar parfym om identitet, om de masker och roller vi bär i samhället och för oss själva. Vi tycker Persona-parfymen är ett utmärkt sätt att uppmärksamma årets festivaltema Remaking Bergman, säger verksamhetsledaren Cristina Jardim-Ribeiro.

Parfymen är framtagen i samarbete med det holländska parfymmärket LenaBlum, som passande nog har sin bas på just Gotland. Doften ska enligt initiativtagarna bli ”en metafor för hur karaktärerna i Persona smälter samman med Fårö, hur personligheter liksom naturen bär på inneboende motsatser.”

Hur den luktar eller vad den kostar finns ingen uppgift om, men det kommer nog alla besökare på Bergmanveckan (29 juni till 3 juli) att bli varse om. Under veckan kommer även ett gäng gäster och föreläsare diskutera den våg av Bergmanremakes som är på gång efter Hagai Levis nya version av Scener ur ett äktenskap som släpps via HBO. Bergmanveckan har även laborerat med allt från en manga-version av Fanny och Alexander till en gåtfull speldosa inspirerad av Såsom i en spegel.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.