Hoppa till innehåll

Nu kan du lukta som Sigmund Freud – och tre andra märkliga saker

Tom Cehlin Magnusson

Kändisparfymer har varit på tapeten ett bra tag men frågan är om inte lyx-parfymhuset Creed tar priset med sin senaste parfym som får dig att lukta som – Sigmund Freud. Här är fyra nya doftnyheter, den ena mer udda än den andra.

Vem har inte gått in på en doftavdelning med frasen ”psykoanalysens fader” på näthinnan? Kanske några. Men för oss som som förgäves har frågat ett Kicks-biträde om ett rakvatten som utstrålar neurolog från Österrike kommer här en glad nyhet.

creed

Det anrika doftföretaget Creed, ett parfymhus som gått i arv från far till son sedan 1760, lanserar i Sverige de limiterade Creed Private Collection-parfymerna. Bland dessa återfinns Selection Verte, Sigmund Freuds personliga signaturdoft.

Kollektionen är en serie parfymer som Creed ursprungligen skapat speciellt för kungligheter och kändisar. Recepten arkiveras i det arkiv som förts sedan 1760, för att då och då återproduceras i små upplagor.

En av dessa är alltså Selection Verte, ursprungligen skapad 1901 åt Sigmund Freud. En frisk parfym som bland annat ska innehålla stimulerande pepparmynta, pepprig citrus och ”elegant bulgarisk ros”. Den limiterade doften släpps exklusivt hos Gents.se i en 250 ml stor flaska med läderinbunden kork för 3799 kr.

kfc-candle-1

Om du tycker att bulgarisk ros är en för elegant doft för ditt hem så har kycklingkedjan KFC nyligen lanserat ett doftljus som luktar… friterad kyckling. Doftljuset ska ha samma hemliga kryddblandning som den friterade fågel som säljs på KFC:s restauranger. Doftljuset finns dock inte till salu, än. Det är KFC i Nya Zeeland som lottar ut doftljusen på Facebook åt lyckliga (?) vinnare.

trudeau

I samma kategori hittar vi också doften Cheeteau, en parfym nyligen framtagen av ostsnacksföretaget Cheetos. Parfymen luktar också just, ostsnacks. Om det känns som en väl mustig doft erbjuder snacksföretaget istället badbyxor och brun utan sol, eller, ja, orange utan sol.

Om du tycker att ovan nämnda orange parfym och hudton påminner för mycket om en viss nyvald president så finns ett mer smakfullt alternativ. På etsy.com har ett doftljus väckt mycket uppmärksamhet den senaste veckan, nämligen det som ska lukta som den kanadensiske presidenten Justin Trudeau. Med ett ljus som kombinerar chai-te med lönn ska en doft av allas nya favoritpresident spridas i huset.

Åh, världen.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.