Hoppa till innehåll

Nu säljs Nintendo-konsoler i Japan för mindre än 10 spänn

Mario Kart till Wii
Lukas Nordén

Nästan som gratis.

Vi alla har någon gång fastnat i det välkända Tradera-träsket och budat på en dyr pryl, med förhoppningar om att ropa hem budgivningen för det blygsamma startpriset á 50 kronor. Tyvärr resulterar den utdragna spänningen sällan i en vinst, utan snarare med att någon (oftast med ett provocerande fult användarnamn) bestämmer sig för att krossa dina drömmar med en betydligt högre budsumma, bara minuter innan budgivningen är över. ”Jahapp, det var det”, tänker man för sig själv innan man tvångsmässigt fortsätter leta efter nästa fynd. Om du inte är en av de som funnit lyckan på Tradera kan det vara dags att söka sig vidare för att fynda de bästa rabatterna. Nu verkar det dock som att ett twitterkonto vid namn ”Cheesemeister” uppmärksammat det bästa reastället att besöka, i alla fall om man är ett fan av tv-spel – och specifikt om man är ett fan av Nintendos konsoler.

Bilderna från Japan visar hur ett Nintendo DS säljs för ynka 100 yen, vilket motsvarar 8,90 svenska kronor. Ett begagnat Nintendo Wii (som majoriteten åtminstone någon gång spelat Mario Kart på) reas ut för inget mer än 50 yen, vilket motsvarar 4,45 svenska kronor. Även Playstation 2-konsoler såldes ut på rea, men för det betydligt (procentuellt) högre priset 220 yen, alltså 17,80 svenska kronor.

Men varför säljs Nintendo-konsolerna så billigt? I vanliga fall hade det krävt närmast övernaturliga skickligheter i prutning för att pressa ner priserna så lågt. Båda Nintendo-konsolerna har trots allt tillsammans sålt över 250 miljoner kopior världen över. Svaret ligger i att konsolerna anses vara omoderna och daterade sedan närmare tio år tillbaka, vilket har lett till att miljontals konsoler säljs till ett rejält rabatterat pris runt om i världen – bara inte lika billigt som i denna japanska affär.

Vad som också sänker värdet är att Nintendo, 30 januari 2019, stängde ner sin ”Wii Shop Channel”, vilket inte längre gör det möjligt för användare att köpa spel digitalt. Systemets internettjänst togs även bort och spelare saknar därmed en tillgänglig kundtjänst om de skulle behöva hjälp, både med konsolen och med spelen. Men med tanke på att ett Nintendo Wii är hälften så billigt som en påse morötter kan det trots allt vara värt att slå till med ett köp.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.