Hoppa till innehåll

De 20 absolut bästa spelen till Nintendo Switch

Nintendo Switch är nu inne på sitt åttonde år och med stor sannolikhet kommer vi få se nästa konsol under 2025. Det börjar med andra ord bli dags att tacka av den lilla färgglada hybridkonsolen och det med en välförtjänt hyllning. Här är våra 20 absoluta favoritspel till Switch.

I mars 2017 släpptes Switch globalt och sedan dess har den blivit en obestridlig succé. Den är den tredje mest sålda spelkonsolen genom tiderna med bara Nintendo DS och Playstation 2 framför. Det finns förstås en anledning och den stavas ”riktigt bra spel”.

20. Hades

Hades

Ett mycket beroendeframkallande spel där man så fort man dör får börja om från början, men med lite bättre utrustning, vilket leder till att man kommer aningen längre varje runda. Varierade, hetsiga strider och snyggt animerade världar som gör att man aldrig blir uttråkad.

19. The Legend of Zelda: Skyward Sword HD

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD

En vattendelare bland Zeldafans är detta relativt linjära spel från Wii-eran. Det är inte helt jämnt, men väldigt charmigt och i sina bästa stunder kastar det en tillbaka till Ocarina of Time och Majora’s Mask från Nintendo 64-tiden.

18. Overcooked: All You Can Eat

Overcooked: All You Can Eat

Ett av de absolut bästa spelen för alla som gillar att spela med och inte bara mot varandra. Utan att ha jobbat i ett restaurangkök känns det baserat på stressnivån som att Overcooked är en förvånansvärt trovärdig simulering av det. Varning utfärdas dock om man är temperamentsfullt lagd och har lätt för att ragequitta spel.

17. Super Mario 3D All-Stars

Super Mario 3D All-Stars

Samlingen som inkluderar Super Mario 64, Super Mario Sunshine och Super Mario Galaxy släpptes under en begränsad tid, men får man tag i spelet för ett rimligt pris är det ett riktigt bra sätt att uppleva de alla tre. Särskilt om man skulle sitta på en Gamecubekontroll med tillhörande adapter.

16. Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Donkey Kong Country-spelen är verkligen plattformsspel med en helt egen identitet som skiljer sig från Mariospelen. När Mario har experimenterat med olika spelupplägg har Donkey Kong och hans vänner hållit sig trogna till grundformatet som etablerades i det första spelet på Super Nintendo. Och det har nog aldrig varit roligare än i Tropical Freeze.

15. Sonic Mania

Sonic Mania

Sonic har aldrig mått så bra som när ett gäng Sonicfans fick göra sitt egna spel. Resultatet blev en blixtsnabb upplevelse som på många sätt kunde matcha de två första klassiska spelen till Sega Mega Drive. Detta följde man märkligt nog inte upp med en uppföljare, utan fortsatte istället envist med att försöka göra Sonicspel i 3D.

14. Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons

Spelet som räddade mångas mentala hälsa under pandemins första år. Animal Crossing har funnits i västvärlden sedan Gamecubetiden, men aldrig tidigare fått det här breda genomslaget.

13. Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Ett Mariospel som blandade inslag från de tidiga plattformsspelen med 3D-element på ett lyckat sätt. Dessutom paketerat med smakprovet Bowser’s Fury som med sin öppna värld eventuellt hintar om hur kommande Mariospel kan se ut. Tills dess måste de dock jobba bort sina sporadiska laggproblem, för de störde en annars otroligt underhållande Marioupplevelse.

12. Mario Party Superstars

Några av de roligaste spelbrädena från seriens historia, visuellt uppgraderade. Så här roligt har Mario Party inte varit på många år.

11. The Legend of Zelda: Link’s Awakening

En nyversion av det mycket märkliga Gameboyspelet där Link spolas iland på en psykedelisk ö. Vi verkar återvända till ett Zelda av samma grafiska snitt inom inte alltför lång tid.

10. Metroid Dread

Metroid Dread

Det är fantastiskt kul att fans av både Mario, Zelda och Metroid som äger en Switch har tillgång till både två- och tredimensionella äventyr med samtliga tre karaktärer. Och att ofta experimentlustan är extra stor i de tvådimensionella spelen. Metroid Dread är en krypande, mörkt science fiction-saga och absolut ingen för med en tendens till förföljelsemani.

9. Pikmin 4

Pikmin 4

Pikminserien har i stadig takt introducerat små variationer och gradvis expandearat världen för varje spel, men i Pikmin 4 tog man i med hårdhandskarna och skapade det största, mest varierade spelet i serien hittills.

8. Luigi’s Mansion 3

Luigi's Mansion 3

Luigis tredje Ghostbustersinspirerade äventyr kammade hem goda betyg och fansens kärlek när det landade på Nintendo Switch. Ett lyckat mysigt spökäventyr som förhoppningsvis ledder till att serien får ännu högre prioritet av Nintendo framöver.

7. Super Mario Bros. Wonder

Super Mario Bros. Wonder

Här använder Nintendo oerhört välbekanta komponenter men vrider dem på ett sätt som gör att man som spelare alltid tvingas vara på tårna. Det är ett spel som det inte går att uppleva på autopilot. Och ja, det handlar självklart delvis om nostalgi. Men välförtjänt nostalgi. Med Super Mario Bros. Wonder visar Nintendo att man är extremt väl medveten om sitt arv, men att man samtidigt inte är det minsta rädda att ta sina spel framåt.

6. Super Smash Bros. Ultimate

Super Smash Bros. Ultimate

Det enda problemet med fightingsuccén Super Smash Bros. Ultimate är att det är riktigt svårt att se var serien ska kunna ta sig härifrån. Antalet banor, karaktärer och spellägen är helt enkelt så otroligt stort att en uppföljare känns som en sinnessjuk kreativ utmaning.

5. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Spelet som omformade vår bild av vad ett Zeldaäventyr kan vara. Man kombinerade en öppen, vidsträckt värld med ikoniska Zeldaattribut i form av musik, föremål och miljöer och resultatet lämnade ingen oberörd.

4. Metroid Prime: Remastered

Metroid Prime: Remastered

Att sex år in i en konsols livstid lyckas överraska grafiskt är imponerande. Metroid Prime Remastered lyckades få det över 20 år gamla spelet att kännas som ett nytt, fräscht rymdäventyr.

3. Mario Kart 8: Deluxe

Mario Kart 8: Deluxe

Ett otroligt racingspel vars enda potentiella problematik är detsamma som för Super Smash Bros. Ultimate. Det här är verkligen det ultimata Mario Kart-spelet.

2. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Ett Zelda som bygger på allt kul från sin föregångare Breath of the Wild och dessutom låter oss utforska världen bland molnen.

1. Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey

Super Mario Oddyssey sammanför de två- och tredimensionella Mariospelen till fullo och vi bjuds på ett otroligt färgsprakande, fantastiskt roligt spel som vi aldrig vill ska ta slut. Gimmicken med att slänga den röda kepsen på sina fiender och på så vis kontrollera dem är en grym idé som tillför ännu mer lekfullhet än vad de här spelen borde kunna hantera.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.