Hoppa till innehåll

8 favoriter från världens största klockmässa

Laurent Ferrier klocka
Christian Martinez

Varje år samlas världens främsta klock­varumärken på Watches and Wonders i Genève för att presentera sina senaste alster. Café besökte mässan – som i år slog rekord med 43 000 besökare – och valde ut sina favoriter. Varning för skyhöga priser.

IWC

Ingenieur Automatic 40

1955 lanserade IWC sin Ingenieur Ref. 666 för läkare, piloter, forskare, ingenjörer och andra som befann sig nära starka magnetfält. 1976 anlitade man klockdesignern Gérald Genta för att återuppliva designen, och schweizaren levererade dyrgripen Ingenieur SL Ref. 1832. Nu har IWC uppdaterat modellen med nya Ingenieur Automatic 40 i stål och titan. Den finkalibriga modellen är bland annat vatten-tålig till 100 meter. Pris: 134 000 kr.

Parmigiani Fleurier

Tonda PF Minute Rattrapante

Två överlappande minutvisare som kan flyttas i femminutersintervaller med en knapp vid klockan åtta och i enminutersintervaller med en knapp vid klockan tio. Den nedre minut-visaren kan ställas in som påminnelse om till exempel ett möte, och när den övre minut-visaren kommer i kapp den nedre (det vill säga när den verkliga tiden når mötestiden) kan mötesvisaren döljas med ett tryck på kronan. Nödvändig? Nej. Cool? Ja! Pris: 311 000 kr.

Cartier

Tank Normale

Varje år tillkommer en ny modell i Cartiers exklusiva och kraftigt limiterade Privé-kollektion, serien för varumärkets mest hängivna klocksamlare. I år är den sjunde specialserien tillägnad Tank Normale, som designades av Louis Cartier redan 1917. Den nya Tanken lånar proportionerna och det karakteristiska safirglaset från originalmodellen och finns tillgänglig i antingen guld eller platina, med eller utan kedja. Pris: från 367 000 kr.

A. Lange & Söhne

Odysseus Chronograph

När man trycker på knappen vid klockan fyra efter en tidtagning kommer ett partytrick: Om minutvisaren inte nått 30-minutersmarkeringen hoppar den tillbaka till startpositionen, medan den röda sekundvisaren visar den tillryggalagda sträckan inom en bråkdel av en sekund. Om minutvisaren har passerat 30-minutersmarkeringen går båda visarna fram till noll i medurs riktning. Klockan tillverkas i 100 exemplar. Pris: 1 470 000 kr.

Laurent Ferrier

Grand Sport Tourbillon Pursuit

Några av de mest spännande nyheterna på Watches and Wonders kom från oberoende urmakare – som Laurent Ferrier, kända för sina vackra urverk och oklanderliga finish. 2019 tog sig märket in på den lyxiga sportklockmarknaden med Auto Sport. Med den helt nya Grand Sport Tourbillon Pursuit lägger företaget till en graderad laxfärgad urtavla och en kuddformad boett i titan som osar 70-tal på ett härligt sätt. Pris: 1 900 000 kr.

Grand Seiko

Masterpiece Collection Spring Drive 8-Day Jewelry Watch

Grand Seiko visar var skåpet ska stå med denna referens SBGD213: klockan är utrustad med Spring Drive med en åtta dagars gång-reserv och en handpolerad safirglasbotten. Men det är de 112 diamanterna på boetten och de 60 baguett-slipade diamanterna på ramen som stjäl showen. Dessutom är 48 extra diamanter och 12 blå safirer infogade runt timmarkörerna för att ”förstärka urtavlans genomträngande djup och skönhet”. Enligt Grand Seiko är modellen en herrklocka, vilket storleken också antyder: Med en diameter på 44,5 mm och en tjocklek på 14,4 mm är det ingen liten sak. Klockan tillverkas i åtta exemplar. Pris: 2 600 000 kr.

Piaget

Limelight High Jewelry Watch

Piaget är känt för sina eleganta och ultratunna armbandsur, men varumärket har också en fallenhet för klockor som snarare liknar smycken. Palace Décor-armbandet är, precis som boetten, i 18 karats rött guld och har en turkos urtavla som Elizabeth Taylor skulle ha kunnat bära på 1960-talet. Klockan drivs av företagets eget 356P kvartsurverk. Varje klocka är handgraverad för att skapa ett ”unikt exemplar”. Pris vid förfrågan.

Vacheron Constantin

Patrimony Retrograde Day-Date

En klocka med ”retrograd”-komplikation är gammalmodig på alla de rätta sätten: funktionen var populär på 1920- och 1930-talet och låter vanligtvis datumvisaren svänga tillbaka till startpunkten när månaden är slut. Med den nya Patrimony Retrograde Day-Date i platina har Vacheron Constantin lagt till en laxfärgad urtavla som du måste vara gjord av sten för att inte bli charmad av. Pris vid förfrågan.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.