Hoppa till innehåll

Nya Star Wars-trailern är inte så gåtfull som du tror

I morse släpptes den nya (och eventuellt sista) trailern för Star Wars: The Force awakens (18 december) och internet jämrar sig under tyngden av gissningar. De flesta rörande Luke Skywalker. Var är han? Har han gått över till the dark side?? Är det han bakom den svarta masken??? Aldrig förr har så många haft så fel om så lite.

Vi börjar med den enklaste frågan.

Är det Luke bakom masken?
Nej, bakom den svarta masken finns Kylo Ren. Han spelas av en namngiven skådespelare, Adam Driver (Girls), och karaktären har visats upp utan mask i Vanity Fair. En bild som jag inte vågar stjäla eftersom fotografen är Annie Leibovitz (med tillhörande juridiska stormtrupper) men ni kan se den här.

Så är Kylo Ren en random bad guy?
Nej, det vore dramaturgiskt odugligt (och för Star Wars helt otypiskt) att förankra den bärande antagonisten i någonting annat än historiens genetiska grundvatten. Star Wars kommer alltid att vara en familjeaffär. Svaret (eller nyckeln) finns emellertid inte i trailern du såg i morse utan i den andra teasertrailern (16 april) där Luke Skywalkers röst (repliken är ihoplappad från en avgörande scen i Return of the Jedi) säger ”the force is strong in my family, my father has it, I have it, my sister has it, you have that power too…”.

Detta betyder att minst en av de nya, unga huvudkaraktärerna är en Skywalker. Och här har många fans redan bestämt sig för att karaktären Rey (Daisy Ridley) är dotter till Leia och Han Solo. En teori som slog rot redan när den allra första bilden från Star Wars: The Force Awakens släpptes – den på casten, där Daisy Ridley placerats mellan Carrie Fisher (Leia) och Harrison Ford (Han Solo).

cast2

Det stämmer förmodligen. Men Star Wars är inte Star Wars om inte kampen mellan ljus och mörker skär genom familjen. Kylo Ren (som jag konsekvent skriver ”Riley Kiley” och tvingas backa) är med andra ord Luke Skywalkers son och Darth Vaders/Anakin Skywalkers sonson. Rimligen.

I den nya trailern pratar Kylo Ren till Darth Vaders förvridna mask och säger ”I will finish what you started”. En replik som väckte den sköra (och ovan snabbt avförda) teorin om att det är Luke som pratar. Det är emellertid en replik som vittnar om ett arv. Det är inte heller osannolikt att Darth Vaders mask funnits i Luke Skywalkers ägo som en sorglig memorabilia – Luke var ändå med när hans far dog och det var han som brände kroppen på bål. Det skulle förklara hur Kylo Ren – om han nu är Luke Skywalkers son – kommit över masken.

Så var är Luke Skywalker?
I en kort scen (1 sekund) i nya trailern ser vi Han Solo, Rey, Finn (John Boyega) och BB-8 närma sig ett tempel och hela sällskapet har ett slags kollektiv skattjaktsaura. (Frågan om vart Luke Skywalker tagit vägen tillhör marknadsföringsstrategin och väcktes ju på allvar när den nya postern släpptes bara två dagar innan trailern.)

search_1

Luke Skywalker är i det där templet. Vilket antyds med ett omedelbart klipp till en ännu kortare scen där vi ser Luke Skywalker klappa sin gamla kamrat R2D2. Att dessa två klipp kommer efter varandra är ingen slump.

search_2

Ok, men vad GÖR han där i templet?
Det vanliga. Slåss mot sina inre demoner. Slits mellan moral- och blodsfrågor. Såna grejer. Helt vanligt när ens barn gått över till the dark side och man inte riktigt vet hur man ska hantera det.

Det är allt.

–––––

(Nej tydligen inte.)

UPPDATERING
Har efter rimliga twitternotifications från bland andra Tobias Norström och Svante Allmungs börjat svikta lite på två punkter. Har ju låst in mitt svar men medger att det finns två svagheter i texten ovan.

Det måste inte vara Luke som är pappan.
Är ännu övertygad om att Kylo Ren är en Skywalker men medger att ett scenario där Leia och Han Solo är föräldrar till både Rey och Kylo Ren är rimligt. Den traditionella Star Wars-dramaturgin där kampen mellan ljus och mörker skär genom familjeträdet upprätthålls även i den modellen.

”Templet” är inget tempel
Det är sannolikt piraten Maz Kanatas ”castle” och i så fall, enligt den Vanity Fair-artikel jag själv länkade till ovan, ett tillhåll för ”galactic travelers, smugglers, and other assorted riffraff”. Det känns inte som en alldeles naturlig plats för Luke att gömma sig på.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.