Hoppa till innehåll

Nya Winamp är här, men det är inte vad du förväntar dig

Nya Winamp 2023.
Joakim Almén

Ungdomens bästa mediespelare är tillbaka. 2023 års utförande har dock rätt lite gemensamt med originalet.

Det finns få saker som kittlar nostalginerven mer än att säga ”Winamp!” högt för sig själv. Inre bilder på det klassiska interfacet där Eminem-låtar shufflas med Linkin Park-diton kommer genast upp.

Originalet levde under senare delen av 00-talet ett stillsamt liv i periferin av streamingtjänster som Spotify till att den slutade få kärlek i form av uppdateringar 2015.

https://youtu.be/9mNIN9eTJek?t=1

Sedan dess har den återuppstått och fortsatt leva i periferin av streamingjättarna. Frågan är om den inte kommer att göra det framöver också, trots att man nu slår på stora ”relaunch”-trumman. Projektet har varit under utveckling i flera år och Winamp har en helt ny design.

Det finns dock ett rejält minus för Winamp-nostalgikern: Musikspelaren kan inte spela lokala filer, som ju var hela grejen när det begav sig. Åtminstone inte än så länge.

Nya Winamp.

Istället är funktionen, och grejen, vad man kallar för fanzone. Användare kan interagera och stötta sina favoritband och artister genom att betala för innehåll. Tanken är att artister ska dela exklusivt material genom ett donationssystem. Grundnivån ligger på en euro och sedan bestämmer artisten själv prissättning och vilken nivå som ger tillgång till vad. Som ett slags Patreon för musikskapare alltså.

Det är dock gratis att testa nya Winamp ifall du vill surfa runt i timmar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.