Nytt blod på bron

Det finns ingen ände på mordvågen i Skåne och Danmark. Säsong två av SVT:s megasuccé Bron, centrerad runt en mystisk terrorgrupp i djurmasker, har kryddats med ett gäng nya ansikten. Däribland Julia Ragnarsson, 21, som fick sin roll (studenten Laura) tack vare tunga smärtstillande tabletter. – Jag hade precis kommit hem från inspelningarna av (brittiska […]

Publicerad 2013-10-08 11:08 | Uppdaterad 2013-10-08 11:09  | Lästid: 2 minuter | Johan Hurtig

Det finns ingen ände på mordvågen i Skåne och Danmark. Säsong två av SVT:s megasuccé Bron, centrerad runt en mystisk terrorgrupp i djurmasker, har kryddats med ett gäng nya ansikten. Däribland Julia Ragnarsson, 21, som fick sin roll (studenten Laura) tack vare tunga smärtstillande tabletter.

– Jag hade precis kommit hem från inspelningarna av (brittiska miniserien) The fear och tappade plötsligt rösten totalt, berättar Ragnarsson. Fick inte fram ett ord. Jag gick till vårdcentralen med en handskriven lapp, på den nivån var det.

Vad ordinerade de?

– Tio kortisontabletter. Det gjorde att jag kunde kämpa fram lite hesa ljud i alla fall. Sen jag gick till provspelningen och körde. De undrade försynt: ”Låter du alltid sådär? Inte? Tur.”

Vad tyckte du om första säsongen av Bron?

– Jag fattade först inte att hon (huvudkaraktären Saga, spelad av Sofia Helin) har Aspergers. Tänkte bara ”vad konstigt hon spelar”, haha. Men sen tyckte jag verkligen att den var bra, även om jag aldrig kunde gissa att den skulle bli en sån sjuk succé som den har blivit. Kim Bodnia är en favorit, han är fantastisk!

Serien utspelar sig i Skåne. Du är själv född och uppvuxen i Malmö – ändå pratar Laura Stockholmsdialekt. Vad är grejen med det?

– Jag vet, det är lite fånigt. Det handlar väl helt enkelt om att de inte tror att folk ska höra vad hon säger annars. Det hade de nog gjort. Hon hade ju inte behövt prata den bredaste Ystadskånskan. Men jag gillar karaktären. Hon är lite av en bitch. Det är kul!

Efter Bron kommer du att synas bland annat i Peter Magnussons film Tillbaka till Bromma och Amir Chamdins Stockholm stories. Vad är din masterplan sedan?

– Ingen alls faktiskt. Jag har jättekul och hoppas bara få fortsätta att jobba med riktigt bra grejer och bra människor. Vad det är spelar liksom ingen roll – åtminstone inte så länge jag får behålla rösten.

Johan Hurtig

Dela på Facebook
Tweeta