Annons
Annons


Få fotografer är lika mytomspunna som tyske Helmut Newton. Han levde tillsammans med sin fru June i 56 år, från 1948 och fram till sin död 2004. De delade sin tillvaro mellan Monte Carlo och det berömda hotellet Chateau Marmont i Los Angeles, som Newton älskade. Faktum är att han älskade Chateau Marmont så mycket att han blev alldeles bestört när hotellkungen André Balazs ville renovera det gamla kråkslottet.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

”Det är bra som det är”, tyckte Newton. I stället för att göra om hotellet helt använde sig Balazs av Newton som måttstock på om hans idéer var gångbara. Om fotografen gillade det han såg varje gång han checkade in så visste Balasz att han var rätt ute.

artikelbild1_helmut_newton
Helmut Newton

När Newton omkom i en bilolycka efter att ha backat ut från Chateau Marmont 2004 var det nästan som om han regisserat sin egen död. Och nu kommer dokumentären om hans liv och arbete under 90-talet, självklart regisserad av frun June. Helmut by June, som distribueras av HBO, visades nyligen på amerikansk tv och där får vi bland annat följa med Newton på plåtningar av 90-talets största modeller Cindy Crawford, Helena Christensen och Claudia Schiffer. Udda populärkulturhistoria när den är som allra bäst.                

PETER SMIRNAKOS

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar