Hoppa till innehåll

Öppna en egen krog

joel

Visst vore det skönt att ha en egen krog. Och kan Tomas Brolin och Dr Alban borde väl du också kunna bli krögare. Men riktigt så enkelt är det inte. Jesper Ahlbom 29, var med och startade upp Folkhemmet och driver nu succékrogarna Storstad, Olssons Skor och Hotellet i Stockholm. Här ger han sina bästa … Continued

Jenny Dozai
Visst vore det skönt att ha en egen krog. Och kan Tomas Brolin och Dr Alban borde väl du också kunna bli krögare. Men riktigt så enkelt är det inte. Jesper Ahlbom 29, var med och startade upp Folkhemmet och driver nu succékrogarna Storstad, Olssons Skor och Hotellet i Stockholm.

Här ger han sina bästa tips till dig som drömmer om en egen krog.

1. Gilla det
– Starta en krog du själv gillar. Och hoppas sedan att tillräckligt många tycker som du och gillar samma sak.

2. Rätt läge
– Är man tillräckligt bra kan krogen ligga var som helst. Men det är lättare om det finns andra bra krogar i området. Då åker man till ett område för att gå ut snarare än till en speciell krog. Och så kommer alltid någon stackare att trilla in på din krog av misstag.

3. Rätt namn
– Hitta på ett namn som är lätt att komma ihåg och som inte stör alltför många Och så ska man akta sig för att vara vitsig. Om inte krogen ska ligga i Göteborg, förstås. Hmmm… Göteborg. Bra namn. Tror jag ska kalla nästa krog för det…

4. Rätt personal

– Personal är den största kostnaden med att driva krog. Men det betalar sig. Det gäller att hitta rätt folk. Men exempelvis servitris börjar bli ett riktigt yrke. Förr var det många med skådisdrömmar som jobbade extra, men nu finns det riktigt duktig serveringspersonal. En del ställen kanske anställer en massa skitsnygga tjejer till baren, och det är klart att det lockar dit vissa killar. Anställ folk du gillar, helt enkelt.

5. Rätt pris
– Det är väldigt kortsiktigt att konkurrera med lågt pris. Måste du göra det kanske du ska ägna dig åt något annat i stället.

6. Börja längst ned

– Själv började jag med att servera luncher på klassiska ölhallen Kvarnen under skolloven. Försök testa allt, köket, baren, matsalen, disken. Då vet du vad du tycker är tråkigt så att du kan anställa någon annan som gör det trista.

7. Undvik trender
– I dag finns det libanesiska krogar i varje gathörn. Men om tre år finns bara de bästa kvar. Det är likadant med de engelska pubarna. Bara de bästa överlevde. De krogar som gått bra i många år är de som inte följer en trend. Det är farligt att försöka vara för trendig. Nio gånger av tio väljer kroggästerna ändå biff med pommes frites och bearnaisesås.

8. Ha pengar
– Att hyra en lokal och ställa in lite snygga stolar kostar inte mycket. Men kök är svindyrt. Alla köksgrejer till en restaurang kostar tio gånger så mycket som köksgrejerna man har hemma. De är stora och ska hålla länge. Riktig ventilation i köket är också svindyrt.

9. Glöm pengarna
– Ge dig inte in i branschen för att tjäna snabba pengar. Det går bara inte. Är du tillräckligt duktig kommer pengarna att rulla in så småningom, men du kan få vänta i flera år.

10. Var uthållig

– Det är jättesvårt att byta inriktning. Det går inte att plötsligt börja servera libanesiskt på en svensk krog. Då måste man bygga om och byta namn. Annars kommer stamgästerna att känna sig svikna.

11. Fortsätt jobba
– Även om din nya krog går jättebra kan du inte dra dig tillbaka och låta personal sköta arbetet. Jag står i baren några kvällar i veckan för att se hur gästerna reagerar. Det ser och märker man inte om man låser in sig på ett kontor.

12. Älska människor

– Gör du inte det kan du lika gärna stanna i gruvan.

Oskar Hammarkrantz

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.